Jak wykorzystać białka? Wiem, że część z Was robiła chrust/pączki (niekoniecznie z mojego przepisu) i zostały Wam białka. Poza bezą można zrobić z nich… KOKOSANKI. Białka w lodówce, w szklance mogą stać kilka dni. Jeżeli dziś nie możecie już patrzeć na słodkości to zapiszcie sobie przepis i zrobicie je za kilka dni ❤️
Składniki:
3 białka
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
90-100 g ksylitolu/erytrolu/cukru (ja robiłam 50/50 cukier z erytrolem)
200 g wiórek kokosowych (od biedy może być mąka kokosowa)
Przygotowanie:
1. Masło lub olej rozpuszczamy. Mieszamy rozpuszczone masło/olej w misce z wiórkami kokosowymi.
2. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Białka mieszamy z wiórkami kokosowymi. W ręce formujemy kulki (bylejakie) i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 20 min (aż się zezłocą).
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂