Sałatka z brokułem, serem feta, kukurydzą i prażonym słonecznikiem. Idealna na lunch lub kolację. Jest lekka, smaczna i zdrowa. Idealna dla fanów (i nie tylko) brokuła. To jedna z moich ulubionych sałatek.
Składniki na 2 porcje:
1/2 brokuła
1/4 kostki sera feta
4 łyżki kukurydzy
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu light (lub mniej)
1 duży ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy w rękach.
3. Brokuła dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do miski.
4. Dodajemy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty ząbek czosnku, kukurydze i ser feta. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Na suchej patelni podprażamy słonecznik. Posypujemy gotową sałatkę.
Inne pomysły na szybkie, imprezowe sałatki:
Sałatka z tortellini
Sałatka kreteńska
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z gruszką
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂