Sezon na rabarbar w pełni. A co gdyby zrobić z niego galaretkę, połączyć z miękkim biszkoptem, a do tego wszystkiego dodać miód rzepakowy bo polski maj rzepakiem stoi? Wyjdzie prawdziwy, piękny, polski MAJ na talerzu.
Tak jak już wcześniej pisałam miesiąc maj rzepakiem stoi, dlatego do tego przepisu użyłam właśnie jego… miodu rzepakowego (nawet nie czuję kiedy rymuję). Jest on delikatnie słodki, wręcz powiedziałabym, że lekki. Idealny do lekkich, wiosennych i letnich deserów. U mnie w połączeniu z rabarbarem jednak sprawdzi się też z truskawkami czy nawet szparagami. Podkreśli ich słodycz! To miód, który tak naprawdę będzie pasował do wszystkiego.
WSKAZÓWKI I CIEKAWOSTKI:
Im bardziej czerwony rabarbar tym będzie słodszy i smaczniejszy. Jeżeli Twój biszkopt wyszedł suchy możesz nasączyć go czarną herbatą (zaparz czarną herbatę i delikatnie skrop nią biszkopt). Do herbaty możesz wlać odrobinę alkoholu. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery dodaj więcej miodu. Z podanej ilości wychodzi lekko słodkie ciasto. Część miodu rzepakowego Huzar możesz zastąpić miodem pomarańczowym Huzar.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Szczypta soli
Galaretka rabarbarowa:
4 szklanki wody
3 płaskie łyżki żelatyny
4 pędy rabarbaru
5 łyżek miodu rzepakowego Huzar
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy powoli cukier, ciągle ubijając. Dodajemy stopniowo, po 1 żółtku i miksujemy. Dolewamy olej i ocet.
3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Mieszamy delikatnie partiami mąkę z ubitymi jajkami szpatułką.
4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę.
5. Wkładamy biszkopt do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Po wystudzeniu zeskrobujemy górną skórkę biszkoptu.
6. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Mieszamy. Do garnka wlewamy wodę.
7. Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści. Kroimy na małe kawałki. Wrzucamy rabarbar do wody gdy ta będzie wrzała. Gotujemy przez ok. 1 minutę. Dodajemy żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści.
8. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego rabarbaru dodajemy miód. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
9. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć (na brzegach garnka będzie się powoli robiła galaretka) przelewamy ją na biszkopt. Odstawiamy na noc do lodówki.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
Wpis powstał we współpracy z marką Huzar