Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to bardzo ważny posiłek. Poza kanapkami na polskich stołach właśnie najczęściej lądują jajka. Na miękko, na twardo, jako jajecznica lub omlet.
Ale czy można przyrządzić jajko inaczej? Oczywiście!
Szukasz pomysłów na śniadanie z jajkiem? Znudziły Ci się jajka w klasycznej odsłonie i szukasz pomysłów jak zrobić inaczej jajko na śniadanie? Tutaj znajdziesz 10 przepisów na jajeczny raj o poranku. 10 przepisów na śniadaniowe jajka! Zapraszam 🙂
Jeżeli spodobały Ci się te pomysły to może skusisz się również na:
Ryżanka z karmelizowaną brzoskwinią
Morele pod orzechową kruszonką
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
1. SHAKSHUKA (SZAKSZUKA)
Składniki:
2 jajka
1/2 pomidorów z puszki
1/4 papryki
1/4 cebuli
1 czosnek
1 łyżeczka oleju kokosowego
Papryka ostra
Papryka słodka
Bazylia
Sól
Pieprz
Świeża bazylia
Kumin
Przygotowanie:
1. Do rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy ok. 3-4 min.
2. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiamy całość. Dusimy ok. 3 minuty.
3. Wbijamy 2 jajka i smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek.
4. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią.
2. TOST Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM
Składniki:
2 kromki chleba
1 awokado
Sok z cytryny
2 jajka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Tosty opiekamy w opiekaczu lub na patelni.
2. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy. Zgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Jajko podsmażamy na odrobinie oleju z dwóch stron do ścięcia się białek.
4. Przekładamy na tosty posmarowane pastą z awokado.
3. FRITATTA Z WARZYWAMI I SEREM FETA
Składniki:
4 jajka
1/4 papryki
1 garść szpinaku
5 plastrów szynki
1/4 kostki sera feta
Sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.
2. Paprykę, szpinak, ser feta i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do jajek.
3. Doprawiamy całość solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy.
4. Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez 3 minuty.
5. Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy fritattę przez 10 min.
4. QUESADILLA Z JAJECZNICĄ I BOCZKIEM
Składniki na 2 porcje:
4 jajka
2 pełnoziarniste tortille
1/2 małej cebuli
2 cienkie plastry boczku
40g sera żółtego (u mnie cheddar, dojrzewający 14 miesięcy)
1 łyżeczka masła klarowanego
Sól himalajska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Na maśle smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią. Wbijamy dwa jajka i mieszamy przy pomocy łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ścieramy na grubych oczkach ser.
3. Na drugiej suchej patelni układamy jedną tortillę i posypujemy połową startego sera. Nakładamy jajecznicę. Posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugą tortillą.
4. Smażymy ok. 2 min, zsuwamy quesadillę na talerz i przekładamy ponownie na patelnię. Podgrzewamy 1-2 minuty i przekładamy na talerz. Kroimy na 4 części.
5. JAJKO PIECZONE W AWOKADO
Składniki:
1 awokado
2 jajka
Szczypiorek
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Awokado kroimy wzdłuż na dwie połowy, nacinając do pestki. Po przekręceniu awokado się rozłamie. Wyciągamy pestkę.
2. Żółtka rozdzielamy od białek. Najpierw wbijamy żółtka do wgłębień, a następnie dodajemy białko tak by wypełnić dziurkę. Posypujemy solą i pieprzem.
3. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 min. w 180 stopniach zależnie od wielkości awokado. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
6. MUFFINY JAJECZNE
Składniki:
4 jajka
1/4 papryki
4 łyżki groszku
5 plastrów szynki
50 g sera żółtego
Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.
2. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy. Dodajemy szynkę, paprykę, ser i groszek do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mieszamy.
3. Masę jajeczną przelewamy do foremek na muffinki. Muffinki pieczemy przez ok. 20 min.
7. JAJKA ZAPIEKANE Z ŁOSOSIEM
Składniki:
4 jajka
4 plastry łososia wędzonego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Kokilki smarujemy masłem. Układamy łososia i wbijamy jajka.
3. Doprawiamy solą, pieprzem. Pieczemy do momentu aż biało się zetnie.
4. Upieczone jajka posypujemy pietruszką.
8. CHLEB W JAJKU
Składniki:
4 kromki chleba razowego
2 jajka
2 łyżki mleka
Sól, pieprz lub cynamon, cukier i bułka tarta
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Na talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Na patelni roztapiamy masło.
2. Do jajek dodajemy sól, pieprz lub cukier i cynamon.
3. Chleb obtaczamy w jajku (w wersji na słodko również w bułce tartej).
4. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
9. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO
Składniki:
3 jajka
1 dojrzałe awokado
1 łyżka oleju rzepakowego Olandia
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól himalajska
Pieprz czarny
Dowolne zioła
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż w pestkę i ją wyjmujemy. Wydrążamy środek łyżeczką. Kroimy w kosteczkę.
3. Mieszamy z jajkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej rzepakowy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem i ziołami. Następnie dodatkowo zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
10. PASTA JAJECZNA Z SEREM FETA
Składniki:
3 jajka
1/3 kostki sera feta półtłustego
1 łyżka jogurtu naturalnego
Pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki.
2. Kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z rozgniecionym serem feta.
3. Łączymy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy pieprzem.