Jak zrobić idealne proziaki? Prawdziwe PROZIAKI PROSTO Z PODKARPACIA!
Tak proziaki robiła moja jedna babcia, robi druga, robi moja mama i tak proziaki robię ja. Prawdziwy, najprawdziwszy, rodzinny przepis. Proziaki to typowe placki mączne z Podkarpacia robione tu od ponad 150 lat. Ich nazwa pochodzi od zawartości sody (prozy). Tradycyjnie pieczone na blasze kuchni kaflowych opalanych drewnem. Proziaki można również piec na blasze wyłożonej na ognisku lub po prostu na rozgrzanej patelni. Idealne same z masłem, zamiast bułki na kanapki, jako dodatek do sałatek lub zamiast chlebków do dań indyjskich.
Składniki:
5 szkl. mąki
1 płaska łyżka sody
400-500 ml kefiru/maślanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Zagniatamy ciasto. Ma być puszyste, delikatne, niezbite ale ma się dobrze odrywać od dłoni.
2. Odrywamy kawałek ciasta, obtaczamy go w mące (nie żałujemy jej sobie), formujemy proziaka i pieczemy go na rozgrzanej patelni z obydwu stron, na małym gazie tak aby środek „nie latał”. Najlepszy jest jeszcze ciepły z masłem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂