Ryżanka z karmelizowaną brzoskwinią/nekatarynką na maśle poleca się na długi, leniwy, sobotni poranek 🍑🤤 Ryżanka to po tostach 🤪 moje ulubione śniadanie! Śmiało dorzućcie do niej trochę orzechów lub masła orzechowego… Będzie jeszcze lepiej 😍
Składniki na 2 porcje:
1 szkl. płatków ryżowych
1 szkl. mleka/napoju roślinnego
0,5 szkl. wody + 1/4 szkl. do owoców
1 łyżka erytrolu/ksylitolu/cukru do posłodzenia ryżanki
2 nektarynki/brzoskwinie
1 łyżka cukru kokosowego/palmowego lub ksylitolu/erytrolu/zwykłego lub trzcinowego cukru (mocno polecam cukier kokosowy)
1 łyżka masła
Szczypta cynamonu
Szczypta soli
Przygotowanie:
1. Płatki zalewamy mlekiem/napojem i wodą.
2. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min.
3. Na patelni rozpuszczamy masło.
4. Dodajemy cukier, cynamon i sól oraz pokrojone w plastry nektarynki/brzoskwinie.
5. Dolewamy 1/4 szkl. wody (ostrożnie bo będzie pryskało).
6. Podsmażamy przez 10 min na małym ogniu.
7. Ryżankę przekładamy do miski, na wierzchu układamy owoce.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂