Zupa “meksykańska” a’la chili con carne

Rozgrzewająca, wysokobiałkowa zupa z mielonym mięsem,  czarną fasolą (jedliście ją już?), podkręcona ostrymi papryczkami piri-piri od Helcom [REKLAMA] to moja propozycja na jesienny, sycący obiad – nie zawiedziecie się nią!

WSKAZÓWKI:

Jeżeli lubisz takie jesienne dania wypróbuj również kopytka dyniowe z sosem kaparowym.
Zupę polecam podać z jakąś zieleninką (np. kolendrą) i skyrem – podbije jeszcze dodatkowo białko w zupie i przełamie smaki.

SKŁADNIKI NA 5-6 porcji:
400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub wołowego
1 puszka czarnej fasoli Helcom
1 cebula
400-500 g pulpy pomidorowej lub pomidorów krojonych
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka zielona lub żółta
3 papryczki piri-piri Helcom
4 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej
1 kopiasta łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1l wody lub bulionu warzywnego
Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku podsmażamy przez ok. 7 minut mielone mięso z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, papryką słodką i wędzoną, kuminem i solą.
  2. Podajemy pokrojone papryczki piri-piri, przelaną wodą czarną fasolę, pokrojoną paprykę, kukurydzę, pomidory i wodę/bulion. Gotujemy 10 minut.
  3. Ewentualnie doprawiamy do smaku wedle uznania.

Popularne wpisy


Warning: Undefined array key "query_exclude_related" in /home/platne/serwer212075/public_html/autoinstalator/serwer212075.lh.pl/wordpress29543/wp-content/plugins/royal-elementor-addons/modules/magazine-grid/widgets/wpr-magazine-grid.php on line 5039

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności