Rozgrzewająca, wysokobiałkowa zupa z mielonym mięsem, czarną fasolą (jedliście ją już?), podkręcona ostrymi papryczkami piri-piri od Helcom [REKLAMA] to moja propozycja na jesienny, sycący obiad – nie zawiedziecie się nią!
WSKAZÓWKI:
Jeżeli lubisz takie jesienne dania wypróbuj również kopytka dyniowe z sosem kaparowym.
Zupę polecam podać z jakąś zieleninką (np. kolendrą) i skyrem – podbije jeszcze dodatkowo białko w zupie i przełamie smaki.
SKŁADNIKI NA 5-6 porcji:
400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub wołowego
1 puszka czarnej fasoli Helcom
1 cebula
400-500 g pulpy pomidorowej lub pomidorów krojonych
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka zielona lub żółta
3 papryczki piri-piri Helcom
4 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej
1 kopiasta łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1l wody lub bulionu warzywnego
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku podsmażamy przez ok. 7 minut mielone mięso z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, papryką słodką i wędzoną, kuminem i solą.
- Podajemy pokrojone papryczki piri-piri, przelaną wodą czarną fasolę, pokrojoną paprykę, kukurydzę, pomidory i wodę/bulion. Gotujemy 10 minut.
- Ewentualnie doprawiamy do smaku wedle uznania.