Piernik marchewkowy z owocowym nadzieniem

Marchewka w grudniu kojarzy mi się głównie z nosem bałwana (i rybą po grecku), ale może mieć też inne zastosowanie jak widać i wylądować w pierniku. Aromatycznym, miękkim i z owocowym nadzieniem od Helcom Easy Cook [REKLAMA] – Mango-Marakuja, tak żeby wprowadzić trochę słońca w pochmurne dni choć mam nadzieję, że na Święta już w śnieżne dni.

WSKAZÓWKI:

Nie martw się o dostępność tego nadzienia – bez problemu kupisz je TUTAJ!
Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smaków przygotuj na święta również sernik z brzoskwiniami i słonecznikiem.

SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ:
225 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
180 g startej na małych oczkach marchewki
100 g cukru/erytrolu/ksylitolu
50 ml oleju/oliwy/roztopionego masła
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki przyprawy do piernika
1/3 słoiczka owocowego nadzienia Mango-Marakuja od Helcom Easy Cook
Cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce łączymy jajka, olej, sok z cytryny i marchewkę.
2. Dodajemy sodę, mąkę, cukier oraz przyprawę do piernika i ponownie mieszamy.
3. Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej mąką.
4. Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 stopniach.
5. Przestudzony piernik kroimy na pół i przekładamy nadzieniem Mango-Marakuja Helcom Easy Cook.
6. Dekorujemy cukrem pudrem.

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności