Kopytka dyniowe z sosem kaparowym

Mięciutkie, idealnie doprawione kopytka ziemniaczano-dyniowe zwieńczone wyrazistym, maślanym sosem kaparowym (z dodatkiem szałwii) to idealny pomysł na otulający brzuszek niczym ciepły kocyk, jesienny obiad. Zrób go tej jesieni!

WSKAZÓWKI:
Aby zweganizować przepis pomiń jajko oraz zamień masło na oliwę. Listki szałwii możesz zastąpić tymiankiem, majerankiem lub rozgniecionymi nasionami kopru włoskiego. Do mojego dania użyłam kaparów od Helcom – są pyszne.

Składniki:
800 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
200 g puree dyniowego
300 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka kurkumy
Szczypta gałki muszkatołowej

Sos:
3 łyżeczki kaparów Helcom
50 g masła
Szczypta chili
Kilka listków szałwii

Przygotowanie: 
1. Do miski przekładamy ziemniaki, kurkumę, gałkę muszkatołową, jajko, pieprz, sól, mąkę oraz puree dyniowe.
2. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma podsypując lekko mąką.
3. Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki z których formujemy wałeczki. Wałeczki lekko spłaszczamy, a następnie kroimy tworząc kopytka.
4. Kopytka gotujemy porcjami w osolonej wodzie do momentu aż będą miękkie (ok. 2 min. od wypłynięcia na wierzch).
5. Do rondelka przekładamy masło

[współpraca reklamowa z Helcom – Greek Trade]

przepisy z dynią / obiad z dynią / dynia przepisy / jesienny obiad / ziemniaki przepisy / obiad z ziemniakami / przepisy z kaparami

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności