Ulubiony jesienny wypiek (zaraz obok szarlotki) – puszyste, proste do zrobienia i mocno cynamonowe – NAJLEPSZE cynamonki. Must eat jesieni, Je po prostu trzeba zrobić! Tym bardziej, że zbliża się ich święto – dzień cynamonki! To już 8 października.
WSKAZÓWKI:
Jeżeli kochasz takie cynamonowe desery zrób również rurki cynamonowe z kremem budyniowym!
Lukier na cynamonki? Zastąp go kremem cynamonowym. Wystarczy, że 3 łyżki miękkiego masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę cynamonu i 1 puszysty serek z kubeczka (lub 3 łyżki mascarpone) zmiksujesz i przełożysz na ciepłe cynamonki.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej + odrobina do podsypania
20 g pokruszonych, świeżych drożdży
200 ml letniego mleka lub napoju roślinnego
2 jajka
5 łyżek cukru
50 g masła
Kilka kropel ekstraktu waniliowego lub pasty/esencji waniliowej
Szczypta soli
Nadzienie:
80 g masła
100 g cukru (część można zastąpić erytrolem)
3 kopiaste łyżki cynamonu (koniecznie cynamonu cejlońskiego!)
Szczypta soli
Kilka kropel ekstraktu/esencji waniliowej
+ 1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
- Masło roztapiamy aż lekko zbrązowieje, krótko studzimy.
- Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je w kulkę przez 10-15 min.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
- W drugiej misce mieszamy miękkie masło, cynamon, cukier, sól i ekstrakt waniliowy.
- Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy.
- Wałkujemy lekko podsypując mąką na podłużny, długi prostokąt.
- Ciasto smarujemy nadzieniem cynamonowym i zawijamy w roladę zlepiając na końcu boki, a następnie kroimy w „plastry”.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i odkładamy na 30 min w ciepłe miejsce.
- Cynamonki pieczemy przez ok. 20-25 min. w 180 stopniach do zarumienienia.