ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ 🍽️🥒
Możecie ją zrobić zarówno w wersji #vege🌱 jak i z 🍗Pamiętacie zapiekankę z brokułem, kurczakiem i serem feta? Ta jest równie dobra 😍 a może i lepsza…? 🤔
Składniki:
300 g makaronu
1 kostka tofu lub 1 duża pierś z kurczaka
2 średnie cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego + garść startego żółtego sera + jajko + sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente). Tofu/kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy przez kilka minut w sosie sojowym i łyżce papryki słodkiej.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Czosnek przeciskamy i również chwilkę smażymy. Dodajemy zamarynowane tofu/kurczaka.
3. Cukinię kroimy w plasterki. Również podsmażamy.
4. Dodajemy resztę papryki słodkiej, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki na sos mieszamy i polewamy zapiekankę. Pieczemy przez 20-25 min do zarumienienia.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂