CARBONARA Z TOFU to ODLOT 😍😍😍 Szczerze mówiąc gdy pierwszy raz ją robiłam obawiałam się, że będzie to klapa. Jednak boczek to boczek 🥓😂 ale śmiało mogę stwierdzić, że jest równie dobra! A może i lepsza… Wiadome, nie smakuje identycznie jak ta oryginalna z mięsem ale jest pyszna, po prostu ❤️ Ważne jest aby użyć wędzonego tofu lub zwykłego i dodać paprykę wędzoną – to właśnie ta wędzonka super podkręca smak całości.
Składniki na 2 duże porcje lub 3 mniejsze:
300 g makaronu spaghetti
1 kostka tofu wędzonego
2 jajka
50 g parmezanu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką.
2. Podsmażamy na patelni na oliwie. W misce mieszamy jajka ze startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy w garnku tofu i masą serowo-jajeczną.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂