Wege burrrrrrrito! 馃尟 Ostatnio zosta艂o mi troch臋 pomidorowego ry偶u wi臋c doda艂am kilka sk艂adnik贸w i zrobi艂am burrito! Wam podaj臋 jak zrobi膰 je od pocz膮tku, ale to te偶 dobry spos贸b na wykorzystanie zbyt du偶ej ilo艣ci ugotowanego ry偶u – po prostu pomijacie gotowanie i mieszacie ry偶 z podsma偶onymi warzywami.
Sk艂adniki:
5 tortilli pszennych
ok. 200 g ry偶u
3 pomidory
2 z膮bki czosnku
1/2 cebuli
Szczypta chilli
1 kopiasta 艂y偶eczka kuminu
1 kopiasta 艂y偶eczka papryki s艂odkiej
2 艂y偶eczki dowolnych zi贸艂
1 puszka fasoli
1 awokado
1 艂y偶ka oleju
Papryczki jalapeno/og贸rki konserwowe (co艣 kwa艣nego dla prze艂amania smaku)
Dodatkowo: kwa艣na 艣mietana, guacamole, ser do burrito, salsa, nachosy, limonka
Przygotowanie:
1. Pomidory sparzamy wrz膮tkiem. Obieramy ze sk贸rki. Cebul臋 i pomidory kroimy w kostk臋. Na patelni rozgrzewamy 艂y偶k臋 oleju. Wrzucamy cebul臋 i przeci艣ni臋ty czosnek. Kr贸tko podsma偶amy.
2. Wrzucamy ry偶, chwilk臋 podsma偶amy i ca艂o艣膰 zalewamy wod膮. Dodajemy zio艂a, papryk臋, chilli, kumin i pokrojone pomidory.
3. Nak艂adamy pokrywk臋 i gotujemy do mi臋kkiego ry偶u. Do ugotowanego i odparowanego ry偶u wrzucamy fasol臋. Chwil臋 podsma偶amy.
4. Awokado obieramy, wyci膮gamy pestk臋 i kroimy w paski.
5. Na tortill臋 nak艂adamy ry偶 (na g贸rn膮 cz臋艣膰 ale zostawiaj膮c odst臋p od bok贸w). Dodajemy jalapeno/og贸rka, awokado. Zawijamy boczne p艂aty, a nast臋pnie zwijamy “w d贸艂” (wpiszcie w yt zawijanie burrito – to Wam rozja艣ni bardziej o czym pisz臋).
6. Tak zawini臋te burrito podsma偶amy na suchej patelni grillowej lub w piekarniku/mikrofal贸wce. Podajemy z dodatkami 馃い
Sprawd藕 r贸wnie偶 przepis na:
艣niadaniowa quesadilla
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪