Wege burrrrrrrito! 🌯 Ostatnio zostało mi trochę pomidorowego ryżu więc dodałam kilka składników i zrobiłam burrito! Wam podaję jak zrobić je od początku, ale to też dobry sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanego ryżu – po prostu pomijacie gotowanie i mieszacie ryż z podsmażonymi warzywami.

Składniki:
5 tortilli pszennych
ok. 200 g ryżu
3 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
Szczypta chilli
1 kopiasta łyżeczka kuminu
1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki dowolnych ziół
1 puszka fasoli
1 awokado
1 łyżka oleju
Papryczki jalapeno/ogórki konserwowe (coś kwaśnego dla przełamania smaku)
Dodatkowo: kwaśna śmietana, guacamole, ser do burrito, salsa, nachosy, limonka
Przygotowanie:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Krótko podsmażamy.
2. Wrzucamy ryż, chwilkę podsmażamy i całość zalewamy wodą. Dodajemy zioła, paprykę, chilli, kumin i pokrojone pomidory.
3. Nakładamy pokrywkę i gotujemy do miękkiego ryżu. Do ugotowanego i odparowanego ryżu wrzucamy fasolę. Chwilę podsmażamy.
4. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w paski.
5. Na tortillę nakładamy ryż (na górną część ale zostawiając odstęp od boków). Dodajemy jalapeno/ogórka, awokado. Zawijamy boczne płaty, a następnie zwijamy “w dół” (wpiszcie w yt zawijanie burrito – to Wam rozjaśni bardziej o czym piszę).
6. Tak zawinięte burrito podsmażamy na suchej patelni grillowej lub w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z dodatkami 🤤
Sprawdź również przepis na:
śniadaniowa quesadilla
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

