Śniadaniowa Quesadilla z jajecznicą i boczkiem

Jajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety. Jednak pierwsze dwa dania są u mnie 4-5 razy w tygodniu.. 

Wstając dziś rano nie miałam ochoty ani na tosty, ani jajecznicę ani nic słodkiego, ale bez śniadania z domu się nie ruszę. Głowiąc się, zastanawiając co zjeść… wpadłam na pomysł, który okazał się później strzałem w dziesiątkę. Połączyłam dwa moje ulubione śniadania w jedno. I przyznam szczerze, że było to najlepsze śniadanie jakie jadłam w życiu. Całkowicie moje smaki, najadłam się po same uszy (śniadanie trzymało mnie ok. 4-5h). Jeść, nie umierać 🙂 

Składniki na 2 porcje:
4 jajka
2 pełnoziarniste tortille
1/2 małej cebuli
2 cienkie plastry boczku
40g sera żółtego (u mnie cheddar, dojrzewający 14 miesięcy)
1 łyżeczka masła klarowanego
Sól himalajska
Pieprz czarny

Przygotowanie:
1. Na maśle smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią. Wbijamy dwa jajka i mieszamy przy pomocy łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ścieramy na grubych oczkach ser. Na drugiej suchej patelni układamy jedną tortillę i posypujemy połową startego sera. Nakładamy jajecznicę.
3. Posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy ok. 2 min, zsuwamy quesadillę na talerz i przekładamy ponownie na patelnię. Podgrzewamy 1-2 minuty i przekładamy na talerz. Kroimy na 4 części.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności