Syrop z mniszka lekarskiego / miód z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego 💛 Czyli moje zbawienie gdy kaszel chce mnie zadusić 🙁 Miód z mniszka cudownie okleja gardło i łagodzi jego ból. Przetestowałam go na dziesiątkach duszących nocy w życiu i on naprawdę działa!

WSKAZÓWKI
Mniszek lekarski zawiera m.in witaminę A, C, D i witaminy z grupy B oraz potas, krzem, magnez czy żelazo. Działa przeciwzapalnie. Kwiaty mniszka zrywamy daleko od drogi, najlepiej w południe gdy kwiaty są całkowicie rozłożone. Mniszek lekarski i mlecz to dwa różne gatunki roślin. W Internecie znajdziecie grafiki przedstawiające znaki szczególne obu gatunków i informacje jak je rozróżnić. Mniszek najlepiej zbierać zaraz po jego zakwitnięciu w maju gdy mlecz jeszcze nie zaczął kwitnąć (a robi to w czerwcu). Podczas gotowania mniszek traci część swoich właściwości, to oczywiste, ale nadal sporo ich zostaje. Mniszek w “sezonie” czyli maju śmiało można jeść na surowo – zarówno kwiaty jak i liście są jadalne. Można dodawać je do sałatek, koktajli czy soków. W przepisie na syrop z mniszka mojej babci daje się aż 1kg cukru na 500 kwiatów (ok. 425g) i syrop jest gęsty. Ja dodaję mniej cukru i nadal jest super, choć jest on rzadszy. W zimnym miejscu miód z mniszka spokojnie wytrzyma min. 12 miesięcy, ja piłam nawet 5-letnie i nadal były dobre 💪

Składniki na 3-4 słoiki jak po dżemie:
500 kwiatów mniszka lekarskiego
1-1,5l wody (nie więcej)
ok. 350 g cukru
1 kawałek imbiru (opcjonalnie)
1 ekologiczna/bio cytryna

Przygotowanie:
1. Uzbierane, wyleżane kwiaty na jasnym prześcieradle (przez kilka godzin aby wyszły robaczki) myjemy i wrzucamy do garnka/garnków i zalewamy wodą.
2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i szorujemy. Ścieramy z niej skórkę, a sok wyciskamy do garnka. Imbir ścieramy lub kroimy w plastry.
3. Całość gotujemy ok. 10-15 min. Odstawiamy na 12-24h.
4. Po upływie czasu kwiaty mniszka odcedzamy przez gazę/sitko. Wodę z kwiatów gotujemy z cukrem przez ok. 1,5 h. Staramy się jak najczęściej mieszać.
5. Przelewamy wrzący syrop z mniszka do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Układamy na ręcznikach. Owijamy słoiki jak najlepiej. Trzymamy tak otulone do momentu aż całkowicie wystygną.

Film instruktażowy jak wykonać ten przepis znajdziecie TUTAJ!

 

syrop z mniszka lekarskiego / miód z mniszka lekarskiego

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności