Prosty i szybki makaron w klimacie azjatyckim do zrobienia w dosłownie 10 minut. Pyszne i zdrowe noodle z obłędnym sosem na bazie soku z limonki, sosu sojowego, odrobiny masła orzechowego, chilli oraz warzywami to moja propozycja na małego i dużego głoda!
[współpraca komercyjna z marką Zojo]
WSKAZÓWKI:
Aby makaron był jeszcze zdrowszy i pełny prozdrowotnych właściwości do sosu warto dodać 1 łyżeczkę dowolnej formuły Zojo – ja akurat użyłam formułę The Bikini Body, ale sprawdzi się również The Beauty Pageant Formula czy też The Gorgeous Formula. Każda formuła ma unikalny skład i działanie, jednak łączą je wspólne cechy – brak glutenu, laktozy, cukru i konserwantów. Dodatkowo KAŻDA jest wegańska i nietestowana na zwierzętach. 1 łyżeczka dowolnej formuły dodanej do sosu sprawi, że posiłek stanie się kilkukrotnie bardziej wartościowy. Przez dodanie formuły The Bikini Body do mojego posiłku sprawiłam, że moje danie zyskało moc składników tj.:
Owoc dzikiej róży – która ma 30 razy więcej witaminy C niż cytrusy oraz zawiera witaminy A, E, B, a także mangan, żelazo, wapń, selen, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk i sporo innych dobroczynnych składników.
Nasiona lnu – które dostarczają kwasów omega-3 oraz błonnika. Borówkę – pełną błonnika oraz witaminy C i K.
Lucumę – bogatą w m.in. beta-karoten, przeciwutleniacze oraz wachlarz różnych minerałów.
Tulsi – inaczej zwaną bazylią azjatycką, będącą silnym adaptogenem
Triphalę – czyli adaptogen składający się z 3 owoców, mający zastosowanie w medycynie ajruwedyjskiej.
Imbir – którego nie trzeba nikomu przedstawiać, naturalne i pyszne cudo.
WAŻNE! Jeżeli zainteresowały Cię formuły Zojo to na hasło „wisienka15” macie 15% zniżki na wszystkie produkty Zojo!
Jeżeli lubisz ostre potrawy dodaj do swojego dania więcej chilli lub odrobinę dowolnego ostrego sosu. Do dania śmiało możesz dołożyć źródło białka. Świetnie sprawdzi się ciecierzyca, tofu lub tempeh.
Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu Chow Mein, Mie lub makaronu ryżowego
½ papryki dowolnego koloru
2 marchewki
½ cukinii
½ limonki
½ papryczki chilli
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka dowolnej formuły Zojo – u mnie The Bikini Body
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka syropu z agawy lub w wersji „nie wegan” miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
Do podania: szczypior, sezam
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Marchewkę i cukinię obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki.
3. Do miski wyciskamy sok z limonki. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop z agawy/miód, pokrojone chilli, masło orzechowe, dowolną formułę Zojo oraz 3 łyżki wody. Całość mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy na nim warzywa przez 5 min. Warzywa zalewamy sosem i gotujemy przez ok. 1 min.
5. Do warzyw z sosem przekładamy makaron. Całość mieszamy. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą lub sosem sojowym.
6. Gotowy makaron podajemy ze szczypiorem oraz sezamem
Wpis powstał we współpracy reklamowej z Zojo.
makaron azjatycki / makaron z warzywami / szybki przepis