WSKAZÓWKI:
Do sernik zamiast chałwy waniliowej możesz użyć również chałwy pistacjowej, orzechowej czy pomarańczowej.
Do zrobienia spodu użyj ciasteczek bez oleju palmowego i opcjonalnie bez cukru.
Zamiast robić samodzielnie polewę do sernika możesz kupić „krem chałwowy” czyli chałwę w słoiczku do smarowania.
Jeżeli spodobał Ci się ten sernik wypróbuj również sernik pistacjowy i sernik Łabędzi Puch.
SKŁADNIKI:
1 kg twarogu sernikowego
200 g chałwy waniliowej
200 ml mleka lub napoju roślinnego
3-4 łyżki tahini
1/2 szkl. cukru/ksylitolu/erytrolu
2 jajka
2 budynie śmietankowe lub 70-80 g skrobii
150 g ciastek
80 g masła
Opcjonalnie: 200-250 g mascarpone
Polewa:
80-100 g chałwy waniliowej
100 ml mleka
3 łyżki tahini
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka przekładamy mleko, pokruszoną chałwę oraz tahini. Podgrzewamy do rozpuszczenia chałwy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
- Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem.
- Jajka w misce ucieramy ze słodzidłem na puszystą masę.
- Wlewamy przestudzoną zawartość rondelka i wsypujemy budynie.
- Miksując dodajemy łyżka po łyżce twaróg i opcjonalnie mascarpone. Miksujemy do połączenia składników.
- Ciastka z masłem przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uklepujemy.
- Boki tortownicy zzewnątrz obkładamy folią aluminiową.
- Przelewamy masę serową.
- Tortownicę przekładamy do większej formy. Wlewamy do niej wrzątek min. do 1/2 wysokości tortownicy. Najlepiej zrobić to od razu w piekarniku.
- Pieczemy przez ok. 1 h w 180 stopniach.
- Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia chałwy. Studzimy i przekładamy na przestudzony sernik.
Po przepis w formie video wpadnij TUTAJ!

