Sernik Łabędzi Puch. Kremowy sernik z dodatkiem dżemu i prażonym kokosem 🥥 Kto zna ciasto Łabędzi Puch ten wie, że jest pyszne, a ja postanowiłam zrobić je w wersji sernikowej. Delikatny, puszysty ser… słodki dżem… i pyszne, podprażone wiórki kokosowe.
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego
250 g mascarpone
4 jajka
1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
1 szkl. mleka
1 mały słoik dżemu jagodowego, z owoców leśnych lub podobnego
1 łyżka masła + 50 g wiorek kokosowych + 3 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg i mascarpone. Miksujemy.
2. W misce mieszamy budyń z mlekiem. Wlewamy do masy i krótko miksujemy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykładamy spod papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Pieczemy ok. 60 min. Wyjmujemy i dobrze studzimy.
4. Wystudzony sernik smarujemy dżemem. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy wiórki i słodzidło. Podprażamy na złoty kolor. Odstawiamy na 5 min. Posypujemy wiórkami sernik.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂