Wczasy na Krecie? Wyhaczyłeś last minute i teraz głowisz się “z czym się je” Kretę? W końcu jedzenie to ważny element wakacji, wcale Ci się nie dziwię, że chcesz wiedzieć czy nie będziesz chodził głodny podczas swoich wyczekanych wakacji! Dlatego podpowiadam co warto zjeść na Krecie i gdzie warto udać się na dobry obiad na Krecie!
Poza typowymi daniami jak sałatka grecka, tzatziki, mousaka czy też souvlaki, które zjecie w całej Grecji – na Krecie można spróbować wielu innych dań, które serwowane są tylko lub głównie na niej. Oto lista 20 dań i produktów, które warto spróbować będąc na Krecie.
Co zjeść na Krecie? Jedzenie na Krecie – 20 tradycyjnych dań kreteńskich
1. Malotira – czyli herbatka górska / gojnik. Wspomaga gojenie ran, leczenie niestrawności i przeziębienia, grypy oraz alergii. Idealna na chłodniejsze wieczory na Krecie.
2. Dittany/Dictamnus – lebiodka kreteńska. Roślina występująca tylko i wyłącznie na Krecie, na zboczach gór i w wąwozach. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Symbolizuje miłość i oddanie – mężczyźni aby pokazać swoje oddanie kobiecie wspinali się po górach i zrywali bukiety lebiodki aby pokazać ukochanej jak bardzo ją kochają. Zbieranie lebiodki nieraz kończyło się niestety śmiercią, a sami zbieracze nazywani byli erondades czyli poszukiwaczami miłości.
3. Fennel Pie / Marathopita – placek z koprem włoskim.
4. Dakos – popularna kreteńska przystawka czyli jęczmienne suchary podawane z pomidorami, serem Mizithra i oliwkami.
5. Sałatka Kreteńska – sałatka z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, oliwek, sucharów jęczmiennych i sera Mizithra. Czasem również z ziemniakami.
6. Apáki – peklowana polędwica wieprzowa, wędzona przy użyciu drewna i ziół.
7. Sfkaian pie – lokalny placek/naleśnik z serem Mizithra i miodem spotykany głównie w regionie Sfakiá na Krecie. Bardzo polecam spróbować bo jest pyszny!
8. Kalitounia / Kalitsunia – małe pierożki z nadzieniem serowym lub ziołowym. Pokochałam te serowe pierożki, śnię o nich po nocach.
9. Makaronia sizouma – kreteński krótki makaron podawany z serem i masłem
10. Tourta Kritiki – wielkanocne kreteńskie ciasto z mięsem
11. Gamopilafo – kreteńskie danie z ryżu i sera
12. Staka – tradycyjny produkt mleczny, wytwarzany przez solenie i gotowanie tłustej warstwy świeżego lub gotowanego mleka owczego/koziego. Po kilku godzinach gotowania powstają dwa produkty: masło stakovoutyro i staka. Stakę miesza się z mąką i solą, a później gotuje się do uzyskania konsystencji budyniu.
13. Rakomelo – połączenie raki (greckiego alkoholu/bimbru) z miodem.
14. Kohli Boubouristoi – ślimaki smażone na patelni w muszlach z oliwą i solą.
15. Siglino – tradycyjne, wędzone mięso wieprzowe marynowane w przyprawach i oliwie
16. Halvas – pomarańczowy/cytrynowy deser z kaszy manny
17. Pasta Elias – pasta z oliwek
18. Boureki – warzywna zapiekanka z ziemniaków i cukinii
19. Graviera – tradycyjny kreteński długodojrzewający ser żółty wytwarzany z mleka owczego lub owczo-koziego.
20. Tsigariasto – jagnięcina w sosie z wina
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ WPISY:
Co zjeść w Grecji? Czyli 50 greckich dań, których warto spróbować w Grecji!
Kreta – co warto zobaczyć? Ponad 60 miejsc na Krecie, które warto odwiedzić / Plan zwiedzania Krety
Gdzie zjeść w Heraklionie?
Kazoual Cafe & Restaurant – to bardzo dobra miejscówka na romantyczną kolację z widokiem na morze. Właścicielami są grek i polka. W tym miejscu dostaniecie kartę po angielsku, grecku, włosku, francusku ale i po polsku więc jeżeli ktoś z Was ma jakiekolwiek problemy językowe to w tym miejscu one kompletnie nie stanowią problemu. Z całego serca polecam zamówić coś z owocami morza oraz mrożoną herbatę z dzikiej szałwii z miodem – jest naprawdę pyszna. Obłędne ciasto i lody podane na deser od lokalu na dodatkowy ogromny plus. Standardowo dostaliśmy również raki, a także owoce.
Philosophies – jeżeli macie ochotę zjeść śniadanie na słodko to jest to IDEALNE miejsce właśnie na nie. W lokalu macie do wyboru przeróżne ciasta, bougatsę, sfakian pie, szejki, od groma różnych kaw. Obsługa jest wręcz na medal – wszystko “chodzi jak w zegarku”. Bardzo polecam spróbować ciasto Bizantine.
Raki – lokalny alkohol / bimber wytwarzany z resztek winogron.
Taverna “O Magos” – pierwsze miejsce, które odwiedziliśmy tuż po przyjeździe. Znakomita obsługa, lokalne menu, dobre ceny. Zamówiliśmy fennel pie, mousakę oraz lokalny kreteński makaron. Wszystko było bardzo dobre. Na deser dostaliśmy mosaiko czyli czekoladowe “salami” z ciasteczkami”, które było idealnym zwieńczeniem naszego obiadu i raki.
Tempelis – tawerna dosłownie na przeciwko Taverny “O Magos”. Prawie identyczne menu. Równie smaczne, z innym deserem – lodami z wiśniami w syropie + raki. Jeżeli w jednym lub drugim miejscu nie ma wolnego stolika to śmiało można pójść do lokali zamiennie.
Hovoli – jeżeli chcecie zjeść klasyczną, dobrą pitę z “gyrosem” to bardzo polecam Wam to miejsce. Ceny są super, porcje duże, lokal schludny, a jedzenie smaczne (koniecznie weźcie jako sos do pity Tzatziki). Obsługa bardzo na plus.
Gdzie zjeść na wschodzie Krety? Jerapetra, Sitia, Ajos Nikolaos
Vira Potzi – fantastyczne miejsce na romantyczną kolację/obiad z widokiem w miejscowości Jerapetra. Obłędne risotto, fantastyczne kalmary i bardzo dobre “poczekajki”. Standardowo na koniec deser od lokalu – świeże owoce i raki. Obsługa tylko ok, bywało lepiej :>
Roza – miejsce na uboczu z przecudownym klimatem, miłą obsługą i bardzo dobrym jedzeniem. Fajne na obiad jak i lekki lunch będąc w Ajos Nikolaos.
Kaliotzína – przefajne lokalne miejsce! Lokal, którym zajmuje się cała rodzina i w którym czuć przecudowny klimat. Usiąść można bezpośrednio przy plaży przy niebiesko-białych stoliczkach. Pięknie!
Thalassa Café Restaurant – smaczne ale nie wybitne miejsce w Sitia. Zjecie tam dobry, ale nie powalający obiad. Bardzo smaczne dakos, miła obsługa oraz piękny widok na morze.
Gdzie zjeść na południu Krety?
Cafe Restaurant Ostria – miejsce z okładki przewodnika Michelin po Krecie. Najpiękniejsza restauracja jaką widziałam w życiu! Przepięknie urządzona, z niesamowitym widokiem i pysznym jedzeniem. Sfakian Pie było boskie! Jest ona trochę po środku “niczego” ale naprawdę warto się wybrać na wycieczkę do niej. Widoki wynagrodzą wszystko.
Platanos Tavern – pyszne miejsce w Anopolis w którym byliśmy 2 razy – raz na kolację, raz na śniadanie. Bardzo dobre jedzenie, dobre ceny, porcje i obsługa. Jedliśmy sałatkę grecką, pierożki kalitsounia, mousakę, sfakian pie, tosty i wszystko było bardzo smaczne.
Violakis 1967 – miejsce co do którego mam mieszane uczucia. Bardzo dobre dolmades i faszerowane kwiaty cukinii, bardzo dobra ośmiornica w occie i obrzydliwa jagnięcina, która albo nie była naszymi smakami albo po prostu była okropna. Nie wiem, to była nasza pierwsza styczność z tym mięsem stąd takie mieszane odczucia.
Gdzie zjeść w Rethymno?
To Sefteri – ukryta w jednej z uliczek restauracja z domowym, pysznym jedzeniem. Boski hamburger (pamiętajcie, że burgery w Grecji to samo mięso bez bułki, zawsze o to dopytajcie), przewspaniałe sardynki w obłędnym sosie. Cudowna atmosfera i bardzo dobre ceny.
Bakery since 1958 – lokalna piekarnia z przepysznymi wypiekami, obłędną bougatsą i małymi, śmiesznymi dziełami sztuki z ciasta. Miejsce na uboczu, które dosłownie Was oczaruje swoją prostotą i “normalnością”.
Meli / ΜΕΛΙ – to lodziarnia w której zjadłam najlepsze lody w swoim życiu. Niesamowicie pyszne! Wybór smaków ogromy, a same lody są robione na lokalnym mleku kozim (nie czuć wcale, że jest to mleko kozie). Naprawdę WOW!
Gdzie zjeść na północy Krety? Chania i okolice / Kissamos
Bouraki – lokalne miejsce z bardzo dobrą pieczoną fetą, pierożkami kalitsounia oraz super obsługą. Miejsce nie jest jakoś “szałowe” ale dobre na smaczny posiłek będąc w okolicy.
Skasiarhio Pita & Grill – grecki, dobry fast food przy drodze. Bardzo miła obsługa, MEGA czyste toalety co nie jest aż tak oczywiste oraz po prostu smaczna pita z “gyrosem”. Miejsce godne polecenia, naprawdę nam smakowało 🙂