Tiramisu kokosowe idealne dla fanów kokosa i tego kawowego deseru z mascarpone! Jedna z moich ulubionych wersji tego deseru bez pieczenia. Kokos jest bardzo intensywny dzięki podprażeniu i nie potrzeba go dodawać bardzo dużo. Jak zrobić tiramisu? Przepis znajdziesz w tym wpisie! 🙂
Co to jest Tiramisu? To deser z mascarpone, biszkoptów oraz kawy. Może być podawany w formie ciasta lub jako deser w pucharkach lub szklankach. Tiramisu to deser bez pieczenia więc do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.
WSKAZÓWKI:
Szybkie i najprostsze tiramisu w pucharkach / szklankach z tego przepisu to idealny pomysł na deser na imprezę, romantyczną kolację czy też idealną słodkość po rodzinnym obiedzie. Przepis na FIT / LIGHT TIRAMISU? Wystarczy, że użyjesz biszkoptów bez cukru, połowę mascarpone zastąpisz skyrem waniliowym lub innym serkiem homogenizowanym, a cukier puder zrobisz z erytrolu lub ksylitolu.
Składniki na 5 porcji:
ok. 150 g biszkoptów
1 małe opakowanie mascarpone (250 g mascarpone)
2 jajka
50 g cukru pudru (może być to puder z erytrolu lub ksylitolu)
1 kubek mocnej kawy
40 g wiórków kokosowych
Kakao do posypania
Przygotowanie:
1. Jajka sparzamy wrzątkiem.
2. Wiórki kokosowe podprażamy na złoty kolor na suchej patelni. Przesypujemy do miski.
3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone. Miksujemy przez minutę. Dodajemy połowę wiórków i ponownie miksujemy.
4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą.
5. Biszkopty maczamy szybko w kawie. Przekładamy do szklanek. Na to przelewamy 2-3 łyżki masy, ponownie układamy biszkopty nasączone w kawie i ponownie masę.
6. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i kakao. Tiramisu chłodzimy kilka godzin przed podaniem.