Bougatsa – grecka kremówka z ciasta filo i kaszy manny

Co to jest Bougatsa? To cudowne ciasto (coś jak kremówka) tylko, że w greckim wydaniu! Banalne do zrobienia jak inne greckie potrawy. Chrupiące ciasto filo (choć z francuskiego też powinno wyjść), krem waniliowy z kaszy manny który aż wypływa z Bougatsy i duuużo cukru pudru. Smak, który przywiozłam niedawno z Grecji. Idealne na deser, ale i śniadanie. Bo dlaczego by nie zaczynać dnia od ciasta!

WSKAZÓWKI:
Bougatsę można jeść na ciepło lub zimno. Należy zjeść ją do 2 dni i trzymać w lodówce.
Do Bougatsy możesz dodać również skórkę z 1 wcześniej sparzonej cytryny oraz odrobinę cynamonu.Kuchnia grecka sprawia, że Twoje serce szybciej bije? Sprawdź również inne moje przepisy na greckie dania:
Placki z cukinii i sera feta
Prawdziwa sałatka grecka
Sałatka kreteńska

Składniki:
1 opakowanie ciasta filo
3 jajka
1/2 szkl. kaszy manny
5 łyżek cukru/ksylitolu/erytrolu
600 ml mleka
80 g masła
Syrop/cukier/ekstrakt waniliowy
Duża ilość cukru pudru do posypania (może być cukier puder z ksylitolu/erytrolu)
Opcjonalnie: Skórka z 1 cytryny do masy

Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy w rondelku. 
2. Jajka wbijamy do dużej miski. Wlewamy mleko, dodajemy cukier, “coś” waniliowego i kaszę. Energicznie mieszamy do połączenia składników. 
3. Masę przelewamy do garnka. Gotujemy całość na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na 30 min. do przestudzenia (możemy przykryć folią). 
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
5. 1 arkusz ciasta filo rozwijamy na blat. Smarujemy roztopionym masłem po całości. Nakładamy drugi arkusz ciasta. Ponownie smarujemy masłem. Nakładamy 1/4 masy na środek złączonych arkuszy. Z prawej do lewej zawijamy bok na środek. Smarujemy masłem. Zawijamy też bok z lewej do prawej. Smarujemy masłem. Zwijamy też bok z dołu do góry. Smarujemy masłem. Oraz z góry do dołu i ponownie smarujemy masłem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzamy czynności jeszcze 3 razy. 
6. Pieczemy ok. 30 min. (należy kontrolować sytuację bo jak szybko się upiecze Bougatsa zależy od piekarnika). Gotowy wypiek kroimy na 4 kawałki. Posypujemy DUŻĄ ilością cukru pudru.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy


Warning: Undefined array key "query_exclude_related" in /home/platne/serwer212075/public_html/autoinstalator/serwer212075.lh.pl/wordpress29543/wp-content/plugins/royal-elementor-addons/modules/magazine-grid/widgets/wpr-magazine-grid.php on line 5039

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności