Już niedługo rozpoczyna się Chiński Nowy Rok i z tej okazji przygotowałam dla Was tę znakomitą, rozgrzewają zupę nawiązującą do kuchni syczuańskiej – jednej z kuchni regionalnych w Chinach. Zupa jest pełna warzyw, w tym grzybków Shiitake i pędów bambusa od House of Asia, które “robią” robotę w tym daniu! Psst, zupa jest bardzo sycąca!
[REKLAMA]
WSKAZÓWKI:
Jeżeli chcesz do zupy śmiało możesz dodać więcej warzyw. Sprawdzą się do niej pieczarki, pokrojona w paseczki marchewka, kolorowe papryki pokrojone w słupki czy wcześniej lekko przesmażone boczniaki. Zamiast kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu. Do ugotowania zupy wybierz dowolny, ulubiony bulion. Ja użyłam warzywny, ale dobrym wyborem będzie również bulion drobiowy lub drobiowo-wołowy. Zupę możesz podać również z makaronem np. Chow Main. Ugotuj go osobno, przełóż do miski i zalej zupą.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 opakowanie grzybów Shiitake House of Asia
1/2 papryki czerwonej
1 marchewka
2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu ryżowego House of Asia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok. 1 l bulionu
Do podania:
Pędy bambusa z House of Asia
Szczypior/dymka
Olej z prażonego sezamu House of Asia
Sezam
Przygotowanie:
1. Grzyby Shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Po upływie czasu kroimy je na mniejsze kawałki.
2. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę, a także mąkę ziemniaczaną. Podsmażamy przez 2 min.
3. Dodajemy pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, paprykę oraz marchewkę. Do garnka przekładamy również namoczone grzyby Shiitake wraz z wodą w której się moczyły. Wlewamy sos sojowy jasny, ocet i bulion. Gotujemy przez 15 min.
4. Zupę podajemy z pędami bambusa, szczypiorem, olejem z sezamu i sezamem.
zupa ostro-kwaśna / kuchnia azjatycka / sos sojowy