Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym 🥢 uważajcie… Ten makaron uzależnia! Jest aromatyczny, sycący i bardzo prosty do zrobienia – przenosi swoim smakiem i zapachem na Chińskie ulice, a wiecie, że podróże kulinarne to to co lubię najbardziej 😎
[REKLAMA HOUSE OF ASIA]
WSKAZÓWKI:
Do mojego dania użyłam fantastycznej nowości od House of Asia czyli makaronu Chow Mein z dodatkiem gryki – jej smak jest wyczuwalny, lekko orzechowy, ale nie dominujący danie. Świetnie komponuje się z resztą dodatków! 🥢 Jeżeli jednak go nie znajdziecie w sklepie – sprawdzi się również klasyczny makaron Chow Mein. Zamiast mielonego mięsa z wieprzowiny możecie użyć mielonego mięsa z kurczaka lub rozdrobnionego tofu.
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie makaronu House of Asia
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 papryki1 szalotka
4 liście kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
2 łyżki ciemnego sosu sojowego House of Asia
1 łyżka octu ryżowego House of Asia
Sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki miodu, melasy lub syropu z agawy6 łyżek wody1 łyżka oleju do smażenia
Do podania: szczypior, sezam czarny, papryczka chili
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W misce mieszamy bardzo drobno pokrojony czosnek, starty na tarce imbir bez skórki, drobno pokrojoną papryczkę chili, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy, sok z limonki, miód i wodę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim mięso mielone przez 5 minut. Mięso przekładamy z patelni do miseczki.
4. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smażymy przez 5 min.
5. Dodajemy mięso, podsmażamy przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmażamy przez 5 min.
6. Łączymy z ugotowanym makaronem. Podajemy ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili.
makaron z wieprzowiną / sos słodko-kwaśny / kuchnia azjatycka