Kruche ciasteczka z M&M’s to idealny pomysł na słodki, jadalny prezent świąteczny lub coś do pochrupania podczas zimowych seansów filmowych. Są pysznie maślane, chrupiące i idealnie słodkie. Odpowiednio przechowywane (w zamykanym pojemniczku) zachowają długo świeżość.
WSKAZÓWKI:
Ciasteczka można upiec na dwa sposoby dzięki czemu dopasować do własnych preferencji.Zamiast M&M’s możesz dodać do nich drażetki czekoladowe dowolnej marki lub pokrojoną czekoladę (gorzką, mleczną lub białą, a nawet rubinową).
Składniki na ok. 18 ciastek:
330 g mąki pszennej
140 g masła
100 g cukru trzcinowego lub kokosowego
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 100 g M&M’s lub inne czekoladowe drażetki (u mnie zielone, czerwone i brązowe)
Przygotowanie:
1. Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy aż będzie delikatnie brązowe. Przelewamy je do misy, dodajemy cukier trzcinowy/kokosowy oraz cukier waniliowy. Ubijamy przez 2 min.
2. Do masła z cukrem wbijamy jajka i ponownie ubijamy przez 3 min. aż masa stanie się jaśniejsza.
3. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, sól oraz mąkę. Całość miksujemy (ja użyłam mikser planetarny z nakładką do wyrabiania ciasta) przez 3 min.
4. Na końcu wrzucamy drażetki czekoladowe i ponownie miksujemy przez 1 min.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy kuleczki, które następnie spłaszczamy i przekładamy na blaszkę, pozostawiając odstępy między ciasteczkami.
6. Pieczemy przez 20 min. (ciastka będą chrupiące w środku i na zewnątrz) lub 12 min. (ciastka będą miększe w środku). Studzimy na kratce.
kruche ciasteczka / ciasteczka świąteczne