Zimowa sałatka z pieczonych warzyw

Zimowa sałatka z pieczonych warzyw. Jeżeli jednym z Waszych postanowień noworocznych jest jedzenie większej ilości warzyw to mam coś dla Was! Zimowa sałatka z pysznych, pieczonych warzyw polana pysznym sosem pietruszkowym. Świetna na zdrowy lunch lub jako dodatek do mięsa lub wege kotleta na obiad.

WSKAZÓWKI:
Tak, wiem, może przerazić Was ilość warzyw do pokrojenia w tym przepisie ale gwarantuję, że mając dobre noże idzie to bardzo sprawnie, a dodatkowo zjadacie w jednym posiłku ponad 5 warzyw, a jak wiadome 5 to dzienne minimum. U mnie jak zawsze sprawdziły się do krojenia noże od Victorinox. Warzywa kroiłam nożem doporcjowania z 22 cm ostrzemnożem z ząbkami oraz nożem Santoku z ryflowanym ostrzem. Raz dwa i warzywa wylądowały w piecu, a później w moim brzuchu. Dadzą sobie one radę nawet z najtwardszym selerem i batatem. Zamiast pietruszki do sosu możesz użyć bazylię, kolendrę lub miętę. Resztki warzyw, których nie wykorzystaliście do sałatki (łodygi pietruszki, grubsze kawałki selera lub pietruszki) możecie wykorzystać np. do zrobienia bulionu warzywnego. Możecie zrobić go od razu lub zamrozić warzywa i wykorzystać je przy najbliższym jego robieniu. Sałatka z pieczonych warzyw świetnie smakuje sama ale również jako dodatek do pieczonego kurczaka czy też wege kotletów. Jeżeli chcesz aby sałatka była bardziej sycąca oraz treściwa możesz dodać do niej kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej i/lub ugotowaną ciecierzycę.

Składniki:
3 niewielkie buraki
2 marchewki
1 ziemniak lub 1 batat
1 czerwona cebula
1 papryka
1 pietruszka
1 seler
2 łyżki oliwy
Sól do smaku

Sos:
1 mały pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Buraki, marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plastry.
2. Ziemniaka/batata dobrze szorujemy, a następnie również kroimy w plastry.
3. Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w piórka.
4. Warzywa przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 min.
5. Natkę pietruszki siekamy. Łączymy z sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
6. Upieczone warzywa polewamy sosem pietruszkowym.

Wpis powstał we współpracy z marką Victorinox.

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności