Chrupiące, domowe gofry na maślance 🧇🥛 Robiłam je wczoraj w sumie z przypadku (bo miałam przeterminowaną o 4 dni maślankę – ale nadal zdatną do spożycia) i stwierdziłam, że albo teraz ją wykorzystam albo będę miała ją na sumieniu. Upiekłam ciasto, wypiłam szklankę, z części zrobiłam koktajl, a z części właśnie ciasto na chrupiące gofry na maślance. Są pyszne, delikatne, a z wierzchu chrupiące (choć to zależy też od gofrownicy). Część zjedliśmy wczoraj, a część wylądowała w lunchboxie do pracy dla rodziców 🤭
WSKAZÓWKI:
Z tego przepisu można zrobić również placuszki/pancakes na maślance! Do ciasta dodaj 2 dodatkowe łyżki mąki, a całość usmaż na patelni z odrobiną oleju.
Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki orkiszowej jasnej, jaglanej lub owsianej. Dobrym rozwiązaniem jest również wymieszanie tych mąk. Część mąki można zastąpić również mąką orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą.
Upieczone gofry można zamrozić w woreczkach strunowych i w chwili wielkiej ochoty na gofry, a braku czasu – krótko podgrzać je w gofrownicy 🙂
Do gofrów możesz dodać kilka kropelek dowolnego ulubionego aromatu. Polecam klasyczny waniliowy lub pomarańczowy aby podkręcić smak gofrów. Zamiast aromatu możesz dodać również skórkę z bio pomarańczy, odrobinę startej na tarce czekolady lub pół łyżeczki kakao albo łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do piernika.
Gofry smakują również znakomicie na zimno więc sprawdzą się także jako śniadanie/lunch na wynos do pracy, szkoły lub na uczelnię. Wszystkie „mokre” dodatki (owoce, jogurt) powinny być spakowane w osobny pojemniczek aby gofry od nich się nie rozmokły.
Składniki na 7-8 sporych gofrów:
250 ml maślanki
130 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu
4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę pszenną/orkiszową/owsianą, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
2. Do miski wbijamy jajko, wlewamy maślankę, olej rzepakowy i wsypujemy cukier/ksylitol/erytrol. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 min.
3. Gofrownicę dobrze nagrzewamy. Smarujemy ją odrobiną oleju. Łyżką przelewamy masę i pieczemy gofry aż osiągną złoty kolor.
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.