Jak wykorzystać seler naciowy? Część z Was pewnie zadaje sobie takie pytanie. Ja od nowego roku codziennie piję sok z selerem naciowym! To tak zdrowe i wartościowe warzywo, a przez wielu tak niedoceniane. Przepisy z selerem naciowym mam wrażenie to rzadkość, a jak już to pojawia się on w sałatkach lub włoskich sosach do makaronów. U mnie od kilkunastu dni ląduje w sokach dlatego przygotowałam dla Was zestawienie 5 pomysłów na soki z selerem naciowym w roli głównej. Z czym łączyć seler naciowy? Już nie musisz się zastanawiać 🙂
Sok z selera naciowego – na co pomaga? Dlaczego warto pić sok z selera naciowego i wprowadzić to warzywo do swojego jadłospisu?
Seler naciowy to bomba witamin i minerałów. Zawiera on sporą ilość witamin A, C, K oraz witamin z grupy B (B1 – tiaminę, B2 – ryboflawinę, B3 – niacynę, B5 – kwas pantotenowy). Zawiera także sporo składników mineralnych – min. fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo. Ma działanie antyoksydacyjne; wspomaga metabolizm, układ krążenia oraz układ moczowy; pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Dodatkowo jest niskokaloryczny (zawiera zaledwie 14-16 kcal / 100 g). Zawiera sporą ilość wody przez co również dobrze nawadnia.
WSKAZÓWKI:
Wszystkie składniki puszczałam przez wyciskarkę wolonoobrotową. Do soku dodaj kropelkę, dwie dowolnego oleju tłoczonego na zimno. Nawet odrobina tłuszczu wspomaga wchłanianie składników odżywczych (np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K Jeżeli soku nie wypijesz od razu, a chcesz go pić przez kilka dni to przelej go do szczelnie zamykanej buteleczki i wsadź do lodówki. Tak przechowywany sok zachowa swoje właściwości i świeżość do kilku dni (najlepiej wypić do do max. 4 dni) Puszczając seler naciowy przez wyciskarkę należy pociąć go na mniejsze kawałki. Włókna selera mogą przytkać wyciskarkę. Najlepiej wrzucać go naprzemiennie z innymi składnikami.
Liście selera naciowego również nadają się do zrobienia soku jednak będzie go z nich niewiele. Jeżeli chcesz zużyć je w jeszcze lepszy sposób – możesz użyć je do zrobienia rosołu lub bulionu warzywnego. Jeżeli nie masz w planach robić go w ciągu kilku dni to warto takie listki zamrozić np. w woreczku strunowym lub pojemniczku.
1. Zielona odnowa
Składniki:
1 seler naciowy
1 pęczek pietruszki
1 mały kawałek imbiru
1 cytryna
1 pomarańcza
1 jabłko
2. Pomarańczowe orzeźwienie
Składniki:
1 seler naciowy
3 pomarańcze
1 niewielki kawałek imbiru
1 grejpfrut zielony
3. Seler walentynkowy
Składniki:
1 seler naciowy
2 buraki
2 marchewki
2 jabłka
4. Wczasowicz seler
Składniki:
1 seler naciowy
1 ananas
1 pomarańcza
1 limonka
5. Selerowy Kubuś
Składniki:
1 seler naciowy
2 marchewki
2 jabłka
1 banan
1 pomarańcza