Zdrowszy, z o połowę mniejszą kalorycznością niż jego oryginalna wersja. Przepyszny, idealnie słodki i mocno orzechowy. Najlepszy na drugi dzień. Odchudzona wersja orzechowca to idealny pomysł na każdą imprezę czy spotkanie. Nie da się nie pokochać tego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej2 jajka
1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu
50 g masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
1 kopiasta łyżeczka sody
Masa:
900 ml mleka
80 g masła
3 budynie waniliowe
5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru
1/2 szkl. kaszy mannej
Polewa orzechowa:
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. W 3 łyżkach mleka rozpuszczamy miód i sodę. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i pieczemy pierwsza część przez ok. 20 min.
4. Orzechy podprażamy z miodem, masłem i wodą. Wbijamy je w drugą część rozwałkowanego ciasta i je pieczemy.
5. Gotujemy mleko (tyle ile jest napisane na opakowaniu budyniu) z ksylitolem/erytrolem i dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia.
6. Masło ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń.
7. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i nakładamy drugą z orzechami. Ciasto jemy na drugi dzień.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂