WEGAŃSKI KAPUŚNIAK Z TOFU A’LA BOCZKIEM 🤤 Wege boczek jest boski, a w kapuśniaku… Zarąbisty 😃 Ja, mama, tato i babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio.
Składniki:
ok. 500 g kapusty kiszonej
4 średnie ziemniaki
1 kostka tofu wędzonego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 kopiaste łyżki mąki
Papryka słodka
Kminek cały (kilka łyżeczek)
Majeranek
Sól, pieprz
Opcjonalnie: papryka wędzona
Przygotowanie:
1. Tofu kroimy w bardzo drobną kostkę. Zalewamy sosem sojowym, doprawiamy 1 łyżeczką papryki słodkiej i odrobiną papryki wędzonej. Marynujemy minimum kilka godzin.
2. Kapustę przekladamy do garnka. Zalewamy wodą do jej przykrycia.
3. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w granku w osolonej wodzie do miękkości.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu wraz z marynatą. Smażymy na średnim ogniu aż niektóre kawałki będą zwęglone (ok. 5-10 min).
5. Do kapusty wrzucamy ziemniaki. Doprawiamy 1 łyżeczką majeranku, papryką słodką, kminkiem, solą i pieprzem.
6. Na suchej patelni robimy zasmażkę. Mąkę smażymy na lekko brązowy kolor. Wlewamy kilka łyżek wody. Przecieramy przez sitko i dodajemy do garnka. Gotujemy do momentu zawrzenia.
7. Wrzucamy usmażone tofu. Kapuśniak najlepszy jest na drugi dzień.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂