Domowy chleb z dodatkiem ziaren

Pyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren 馃崬 Chrupi膮ca sk贸rka… Do tego mas艂o, 艣wie偶e warzywa i powstaje 艣niadanie idealne.

Sk艂adniki:
350 g m膮ki pszennej
150 g m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1 jajko
80 g mas艂a
1 szkl. ciep艂ego mleka
5 艂y偶ek dowolnych ziaren (np. sezam, ziarna konopii, s艂onecznik, pestki dynii, mak)
1 艂y偶eczka cukru
1,5 艂y偶eczki soli

Przygotowanie:
1. Dro偶d偶e kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szkl. ciep艂ego mleka.
2. Odstawiamy w ciep艂e miejsce na 30 min.
3. M膮ki przesiewamy na stolnic臋, robimy w 艣rodku zag艂臋bienie.
4. Mas艂o 艣cieramy na wi贸rki.
5. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, reszt臋 ciep艂ego mleka, s贸l i ziarna. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy w ciep艂e miejsce na 50 min.
6. Po up艂ywie czasu piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wyro艣ni臋te ciasto przek艂adamy do formy (ja u偶y艂am ma艂ej tortownicy) wysmarowanej olejem.
7. Chleb nacinamy no偶em. Posypujemy odrobin膮 m膮ki. Pieczemy ok. 50 min.

Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z mi艂o艣ci do dobrego jedzenia, podr贸偶y i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajd藕 na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

漏 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatno艣ci