Sataje (szaszłyki) z tofu z sosem orzechowym czyli moja kolejna (już nie wiem która) propozycja obiadowa z tofu! I mam nadzieję w końcu którąś przekonam sceptyków do zrobienia tofu!

Tym razem tofu zamarynowałam w gotowej, pysznej Paście Bulgogi House of Asia, która zdecydowanie ułatwia gotowanie bo nie trzeba kombinować z przyprawami – wszystko jest gotowe i idealnie skomponowane. Sypnęłam do tofu też odrobinę curry i to tylko tyle (lub aż tyle) z nim zrobiłam. Dorobiłam do niego sos orzechowy na bazie mojego ulubionego kremu kokosowego Kara i masła orzechowego. Moja mama była zachwycona smakiem! Ja też i mam nadzieję Wy również będziecie.
WSKAZÓWKI:
Jeżeli lubisz ostro-słodkie potrawy – gotowe sataje koniecznie polej słodkim sosem chilli. Z podanego przepisu wychodzi sporo sosu orzechowego. Jeżeli nie zjecie całego to taki sos świetnie sprawdzi się również do makaronu następnego dnia. Wystarczy, że ugotujecie makaron Chow Mein lub Mie i wymieszacie go z sosem (do sosu można dodać odrobinę wody aby był rzadszy i lepiej oblepił makaron). Do tego dania świetnie pasuje ryż curry. Jak zrobić ryż curry? Wystarczy, że ugotujecie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na patelni rozgrzejecie 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodacie przyprawę curry i kurkumę (1/2 łyżeczki curry i 1/5 łyżeczki kurkumy na 100 g ryżu), 4 łyżki wody i ugotowany ryż. Całość wystarczy mieszać przez 2-3 minuty i gotowe.
Składniki na sataje z tofu:
2 kostki tofu wędzonego
1 opakowanie gotowej Pasty Bulgogi House of Asia
1/2 łyżeczki przyprawy curry House of Asia
1 łyżka oliwy/oleju
Składniki na sos orzechowy:
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
3 łyżki sosu sojowego House of Asia
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki cukru kokosowego House of Asia
100 ml kremu kokosowego Kara
1/2 limonki
1 łyżka oliwy/oleju
Do podania proponuję: sezam, sok z limonki, ryż curry, słodki sos chilli, kolendrę
Przygotowanie:
1. Tofu kroimy w dużą kostkę.
2. Mieszamy w misce z pastą Bulgogi i przyprawą curry. Odstawiamy do lodówki na 10 min.
3. W garnuszku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy/oleju. Dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek i papryczkę chilli. Podsmażamy przez 2-3 min. Dodajemy sos sojowy, cukier kokosowy i krem kokosowy Kara Mieszamy. Wyciskamy sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy na bok.
4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy/oleju. Smażymy sataje z dwóch stron.
5. Gotowe sataje podajemy z ulubionymi dodatkami i oczywiście sosem orzechowym.


Wpis powstał we współpracy z De Care Group