Przepis na prosty dżem żurawinowy z nasionami chia to jeden z naszych jesiennych, tegorocznych ulubieńców. Dżem pasuje idealnie do gofrów, pancakes, owsianki czy też domowej, świeżej chałki oraz przeróżnych innych wypieków. Takie powolne i pyszne, jesienne śniadanie smakuje z nim wyśmienicie. Poza doskonałym smakiem jest on również niesamowitym ładunkiem ogromnej ilości witamin, minerałów, kwasów omega oraz przeciwutleniaczy.
Żurawina- poznaj jej właściwości|
Żurawina to owoc pochodzący z Ameryki Północnej, a aktualnie najintensywniej uprawiany w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie oraz Holandii. Nazwa pochodzi od żurawia (również w języku angielskim – crane – żuraw), ze względu na podobieństwo kwiatu żurawiny do dzioba tego ptaka. Owoc występuje w formie małych kuleczek koloru czerwonego. Wyróżnia się jej kilka rodzajów jednak najpopularniejsza jest żurawina wielkoowocowa. Świeża ma zaledwie 46 kcal / 100 g. i nie należy do słodkich owoców. Jest kwaśna i lekko cierpka, dlatego też suszona często zawiera w składzie również cukier lub sok jabłkowy. Stąd jej kaloryczność zależy głównie od producenta i tego co jest w niej zawarte i w jakiej ilości.
Jakie właściwości odżywcze ma żurawina?
Żurawina to kopalnia wartości odżywczych. Cechuje ją m.in duża zawartość witaminy C przez co dawniej nazywano ją „cytryną dla ubogich”, choć teraz jest zupełnie odwrotnie. Poza witaminą C żurawina zawiera całkiem sporo błonnika, witamin z grupy B (B1, B2), magnezu, selenu, potasu, fosforu, luteiny czy żelaza. Wyróżnia ją duża zawartość polifenoli w stosunku do innych owoców. Zawiera ona również kwas benzoesowy, dzięki któremu zachowuje bardzo długo swoją świeżość (nawet do 3 miesięcy w lodówce). Dodatkowo, owoc ten jest bardzo odporny na wysokie temperatury. Suszona żurawina zaś jest tak samo wartościowa jak świeża oraz ma jeden dodatkowy plus – jest dostępna przez cały rok. Zdrowa żywność nie musi być nijaka i bez smaku, a żurawina jest na to świetnym dowodem. Zarówno świeżą, suszoną jak i pod postacią przetworów warto jeść przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Dlaczego warto jeść żurawinę i kto powinien ją jeść?
To, że żurawina zawiera multum witamin oraz minerałów to już wiemy. Jednak kto powinien ją jeść? Każdy 🙂 (poza osobami biorącymi leki zawierające warfarynę). W sezonie grypowo-przeziębieniowym żurawina to musteat! Stosowana jest również do zapobiegania infekcjom. Pozytywnie wpływa również już na samo leczenie przeziębień, anginy oraz grypy. Powinny używać jej w kuchni również osoby z problemami z układem moczowym i trawiennym oraz z reumatyzmem. Oprócz tego ten owoc zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób jamy ustnej i chorób serca.
Gdzie kupić żurawinę?
Aktualnie jesteśmy w środku sezonu przeziębieniowego i świeże owoce możecie zamówić nawet z dostawą do domu. Najlepsze ceny zdrowej żywności i superfood znajdziecie na Allegro. Żurawina jest odporna zarówno na niskie i jak i wysokie temperatury, więc dotrze do Was cała i zdrowa w ciągu kilku dni od złożenia zamówienia! Pamiętajcie aby zamawiać świeże produkty z dostawą do domu na początku tygodnia, tak aby nie leżały na magazynie kurierskim przez weekend –żurawina jest odporna, ale im szybciej będzie u Was tym szybciej będziecie mogli zrobić wspomniany pyszny dżem 🙂
Składniki na 1 słoik dżemu żurawinowego z chia:
1 szkl. wody
250 g świeżej żurawiny
4 łyżeczki nasion chia
5 łyżek cukru/ksylitolu/erytrolu/miodu (dżem na cukrze będzie lepiej zakonserwowany, ale bardziej kaloryczny – wybór należy do Ciebie)
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy wodę.
2. Wsypujemy żurawinę, nasiona chia oraz cukier/ksylitol/erytrol.
3. Całość gotujemy przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając dżem aby się nie przypalił.
4. Gotowy dżem przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem.
5. Dżem odkrywamy gdy całkowicie przestygnie. Jemy od razu lub przechowujemy w chłodnym miejscu (np. piwnicy) do 12 miesięcy.
Dżem żurawinowy z chia nie jest dla Ciebie lub masz już go sporo i szukasz innych pomysłów na wykorzystanie świeżej żurawiny? Mam dla Ciebie jeszcze kilka innych pomysłów z żurawiną w roli głównej.
10 pomysłów na wykorzystanie świeżej żurawiny:
1. Syrop żurawinowy
2. Sos żurawinowy
3. Żurawina do mięsa
4. Ciasto ucierane z żurawiną
5. Babeczki owsiane z żurawiną
6. Nalewka żurawinowa
7. Sok żurawinowy
8. Koktajl z żurawiną
9. Sernik z żurawiną
10. Kisiel z żurawiny
WSKAZÓWKI:
Dzięki dodatkowi superfood jakim są nasiona chia (inaczej szałwia hiszpańska) dżem nabiera dodatkowych właściwości odżywczych oraz ciekawej konsystencji. Nasiona chia, których użyjesz do tego przepisu sprawią, że dżem będzie miał zwartą konsystencję (nasionka cudnie „wchłaniają” wodę) i sprawdzi się wspaniale do gofrów, pancakes oraz przeróżnych wypieków, a dzięki temu, że jest zwarty nie będzie z nich wypływał. Dodatkowo ich obecność podbije właściwości całego dżemu. Nasiona chia zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik, białko, kwercetynę, flawonoidy, wapń, magnez, cynk, żelazo, fosfor czy też witaminę B1. To wszystko sprawia, że żurawina i nasiona chia to dosłownie bombowa dawka fantastycznych składników odżywczych! Do dżemu możesz dodać odrobinę cynamonu, startego na tarce imbiru (ok. 2 łyżeczek) lub rozmarynu. Jeżeli lubisz cytrusy możesz dołożyć skórkę z wcześniej sparzonej pomarańczy, cytryny lub limonki. Koniecznie spróbuj pieczonego sera camembert z ziołami oraz oliwą. Całość podaj z dżemem z żurawiny z nasionami chia oraz ze świeżym, domowym pieczywem. To idealna jesienna przekąska na spotkanie ze znajomymi lub romantyczny wieczór we dwoje.
Smacznego 🙂
Artykuł sponsorowany