Grissini 馃А to rodzaj w艂oskiego 馃嚠馃嚬 pieczywa/przek膮ski. Cz臋sto podawane solo jako “apetizer” przed g艂贸wnym daniem (np. pick膮馃崟) ale r贸wnie偶 podawane z talerzem ser贸w/w臋dlin.

Moje Grissini s膮 do艣膰 grube bo takie lubi臋, ale je偶eli wolicie cie艅sze to zr贸bcie naprawd臋 mega cienkie wa艂eczki i pieczcie je troch臋 kr贸cej.
Sk艂adniki na ok. 30 sztuk:
250 g m膮ki pszennej
150 ml letniej wody
2 艂y偶eczki oliwy
1/2 艂y偶eczki soli
15 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1 艂y偶eczka cukru
1 p艂aska 艂y偶eczka papryki s艂odkiej
+ 1 roztrzepane jajko
S贸l gruboziarnista
Przygotowanie:
1. Do miski kruszymy dro偶d偶e.
2. Dodajemy oliw臋, m膮k臋, wod臋, s贸l, cukier i papryk臋 s艂odk膮.
3. Zagniatamy ciasto przez 5 min. Powinno by膰 g艂adkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy odrobin臋 wi臋cej wody lub m膮ki. Odstawiamy na 1h w ciep艂e miejsce.
4. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.
5. Po up艂ywie godziny ciasto dzielimy na 30 cz臋艣ci. Ka偶d膮 rolujemy r臋kami i uk艂adamy na blaszce (pami臋tajmy, 偶e troch臋 jeszcze urosn膮).
6. Smarujemy Grissini roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sol膮. Odk艂adamy w ciep艂e miejsce na 30 min.
7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
8. Wk艂adamy blaszk臋 do piekarnika i pieczemy Grissini przez ok. 10 min (a偶 b臋d膮 mocno zarumienione, ale nie spalone 馃お). Mo偶emy te偶 na dno piekarnika wyla膰 wod臋 na pocz膮tku pieczenia – Grissini b臋dzie jeszcze bardziej chrupi膮ce.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪

