Babeczki mumie to dobry pomysł na zbliżające się Halloween. Są pyszne, mocno czekoladowe, miękkie i upiorne 🙂 Sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska dla dorosłych i dzieci.

Aby wykonać babeczki potrzebujesz zaledwie kilku składników spożywczych i naprawdę niewiele sprzętu – miskę, rondelek, piekarnik, kokilki (najlepiej silikonowe) i mikser. Ja korzystam z miksera ręcznego Vintage Cuisine. Mam go już ponad rok, a w maju przeszedł testy życia – 20 ciast (nie byle jakich bo były to biszkopty, bezy, szarlotki i przeróżne serniki) w 10 dni i jak widać nadal mi służy. Mam wersję kremową i taka kolorystyka zdecydowanie pasuje mi i mojej kuchni J Mikser łatwo się myje, jest mały więc zajmuje też mało miejsca.

WSKAZÓWKI:
Zamiast czekolady mlecznej możesz użyć czekolady gorzkiej, wybierz taką która ma min. 70% zawartości kakao. Jeżeli nie masz ochoty na lukier polej swoje muffinki rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą białą. Użyj drażetek w mocnych kolorach – żółte, pomarańczowe lub czerwone. To wzmocni efekt końcowy.
Składniki na ok. 12 babeczek:
150 g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki masła
5 łyżek mleka
7 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
4 kostki czekolady mlecznej
3 łyżeczki kakao
Lukier:
½ cytryny
10 łyżeczek cukru pudru
+ drażetki czekoladowe
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy z mlekiem, czekoladą i słodziłem w rondelku. Przelewamy do miski.
2. Dodajemy kakao, jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
3. Miksujemy do połączenia składników.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5. Przekładamy masę do foremek.
6. Babeczki pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
7. Z cytryny wyciskamy sok do miski. Dodajemy cukier puder i mieszamy.
8. Polewamy lukrem babeczki.
9. Układamy oczy z drażetek czekoladowych.

Wpis powstał we współpracy z marką Vintage Cuisine.