Sklepowe sezamki to jeden z moich ulubionych słodyczy. Kupowałam je namiętnie do momentu aż zainteresowałam się zdrowym jedzeniem i zaczęłam czytać składy. No i przestałam je kupować. Natomiast dopiero niedawno wpadłam na pomysł (lepiej późno niż wcale), że takie sezamki można zrobić samemu w domu. Sezam i miód to połączenie idealne i właśnie tylko te dwa składniki wystarczą do zrobienia domowych sezamków.
Do wykonania sezamków użyłam biały sezam oraz polski Miód wielokwiatowy Huzar.
Miody wielokwiatowe to chyba najpopularniejsze miody w Polsce – sprawdzą się świetniew każdym przepisie. Ich kolor zależy od pory zbiorów – im później zbierane – tym ciemniejsze. Ich smak jest łagodny i neutralny, ale czasem można wyczuć aromat konkretnego nektaru.
Miody wielokwiatowe polecane są przy chorobach dróg oddechowych, układu krążenia oraz układu pokarmowego.
WSKAZÓWKI I CENNE INFORMACJE:
Brak cukru w sezamkach powoduje, że nie wyjdą chrupiące. Z samego sezamu i miodu wyjdą bardziej miękkie sezamki, ale jeżeli masz ochotę na chrupiące to pod koniec prażenia sezamu dodaj cukier i delikatnie go skarmelizuj, a następnie dodaj 1 łyżkę mniej miodu niż w przepisie. Możesz użyć miksu sezamów – białego i czarnego. Jeżeli przesadzisz z ilością miodu i sezamki będą zbyt giętkie włóż je do zamrażarki, ale o nich nie zapomnij! J W sezonie zimowo-jesienno-chorobowym podkręć ich smak szczyptą cynamonu, chilli i kurkumy! Będzie jeszcze zdrowiej J
Składniki:
100 g białego sezamu
2 łyżki miodu wielokwiatowego HUZAR
Przygotowanie:
Wytnij 2 kawałki papieru do pieczenia. Podpraż sezam na patelni na złoty kolor, uważaj aby go nie spalić. Lekko go przestudź, a następnie wymieszaj go z 2 płaskimi łyżkami miodu. Całość przełóż na papier do pieczenia, przełóż drugim arkuszem i rozwałkuj. Włóż do lodówki na kilka godzin. Stężałe sezamki ukrój nożem. Tadam!
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
Wpis powstał we współpracy z marką Huzar