Hreczanyki | Kuchnia Podkarpacia | zdrowy obiad

Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sama nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka – inaczej hreczka. 

Ja przygotowałam jeszcze zdrowszą wersję hreczanyków. Zamiast mięsa mielonego wieprzowego użyłam mięsa mielonego, ale z kurczaka. Można też użyć mięsa z indyka. Smak mocno podkręca spora ilość czosnku. Jedyny ich minus to to, że straaasznie szybko znikają.. 

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
250g  kaszy gryczanej (w wersji oryginalnej 1/2kg)
3 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem.
2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (lub więcej, wedle uznania). Z masy formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie).
3. Partiami smażymy z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności