Podpłomyki! Jedliście kiedykolwiek? Przyznam Wam się, że to mój drugi raz z nimi w życiu i nie wiem dlaczego dopiero drugi bo robi się je w mgnieniu oka i to tylko z 3 SKŁADNIKÓW! Można podawać je na bardzo wiele sposobów np. z masłem czosnkowym/miodem/hummusem. Lub tak jak u mnie: z masłem, kozią bryndzą i grillowaną cukinią 🥰

Składniki na ok. 5-6 podpłomyków:
250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 500
200 ml wrzącej wody
5 g soli (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
1. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia.
2. Ciasto zagniatamy ręka przez 2 minuty. Dzielimy je na równe części. Każdą wałkujemy na cienki (prawie przeźroczysty placek). Podsypujemy w trakcie mąka.
3. Pieczemy na suchej patelni do pojawienia się „czarnych plamek”.
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami 🤤🤤🤤
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
