Sernik Rafaello na zimno. MEGA prosty do zrobienia! Idealnie kremowy i lekki. Do zrobienia w kilka minut (pomijając czas „zastygania”). Zrobiony na bazie mleczka kokosowego i jogurtu greckiego. Na takie upały perfekcyjny!
WSKAZÓWKI:
Do tego przepisu zamiast mleczka kokosowego light Kara możesz użyć kremu kokosowego Kara lub mleczka kokosowego 20-22% od House of Asia.
Część jogurtu greckiego możesz zastąpić twarogiem sernikowym lub serkiem mascarpone. Aby sernik był jeszcze bardziej kokosowy do masy możesz dodać odrobinę aromatu kokosowego.
Sernik Rafaello na zimno to super podstawa do tworzenia innych jego wariacji. Aby stworzyć sernik Pina Colada na wierzch ściętego sernika wlej galaretkę ananasową, a aby zrobić z niego sernik Bounty polej go roztopioną, gorzką czekoladą.
Składniki na tortownicę ok. 18 cm:
400 ml mleczka kokosowego Kara
500 g jogurtu greckiego
100 ml wrzącej wody
3 kopiaste łyżki żelatyny
10 łyżek cukru pudru (może być z erytrolu lub ksylitolu)
5 łyżek wiórków kokosowych
Do podania: Rafaello, wiórki kokosowe, blanszowane migdały
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
2. Do miski przekładamy mleczko kokosowe, jogurt, cukier puder i wiórki kokosowe. Na końcu wlewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Wlewamy masę i wkładamy do lodówki na min. 5h.
5. Gotowy sernik posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy kulkami Rafaello i blanszowanymi migdałami.