Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami z okazji dzisiejszego DNIA CZEKOLADY! Kto świętuje? Bo ja jak widzicie nie zapomniałam o tym ważnym dniu i przygotowałam dla Was coś z czekoladą na ochłodę! Wegańskie lody, zrobione z tłustego mleczka kokosowego, czekolady gorzkiej oraz czereśni. Obłędne w smaku! Banalne do zrobienia! Najlepsze.

WSKAZÓWKI:
Do lodów należy użyć tłustego mleczka kokosowego 20-22% House of Asia lub kremu kokosowego Kara. Odpowiednia zawartość tłuszczu sprawia, że lody są idealnie kremowe oraz pełne smaku.
Zamiast czereśni do lodów możesz użyć wiśni, truskawek lub malin. Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smakowe spróbuj dodać do nich posiekaną miętę, skórkę z limonki lub odrobinę wody z kwiatów pomarańczy.

Składniki:
1 puszka Bio mleczka kokosowego 20-22% House of Asia
200 g czekolady gorzkiej 70%
200 g czereśni

Do podania:
200 g czereśni

Opcjonalnie: cukier puder do dosłodzenia (może być zrobiony z erytrolu lub ksylitolu), drobinki czekoladowe

Przygotowanie:
1. Do miski przekładamy mleczko kokosowe, aby było gładsze opcjonalnie je miksujemy lub blendujemy.
2. Czekoladę gorzką dzielimy na kostki, a następnie roztapiamy w rondelku.
3. Roztopioną czekoladę stopniowo wlewamy do mleczka cały czas mieszając.
4. Na końcu dodajemy wydrylowane czereśnie. Opcjonalnie dosładzamy cukrem pudrem oraz dodajemy drobinki czekoladowe. Przelewamy do zamykanego pojemniczka. Studzimy, a następnie wkładamy do zamrażarki na 5 h. (co 30 min. mieszamy masę w zamrażarce).
5. Gotowe lody wyciągamy na ok. 10 min. przed podaniem. Podajemy je ze świeżymi czereśniami.

Wpis powstał we współpracy z House of Asia i DeCare.

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności