Zupa krem z czosnku (wegańska!) Mega kremowa, aromatyczna, pyszna i bardzo prosta do zrobienia.
Zupę krem z czosnku przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego na którym podsmażyłam (do zarumienienia) warzywa. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, prowitaminy A, witaminy K i E. Jest neutralny smakowo i odporny na wysokie temperatury. Nadaje się i do jedzenia na zimno z sałatkami i do smażenia i do pieczenia ciast! Jest hiper uniwersalny, a o jego zaletach jeszcze więcej przeczytacie na stronie www.pokochajolejrzepakowy.eu. Ja zapraszam Was na przepis!
Składniki:
3 główki czosnku
1 pietruszka
1 cebula
3 ziemniaki
1-1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 garść orzechów nerkowca lub grzanek
Świeżo zmielony pieprz do podania
Świeże zioła np. bazylia, tymianek lub estragon
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy olej rzepakowy.
2. Wrzucamy obrane ząbki czosnku, obraną i pokrojoną pietruszkę, obraną i pokrojoną cebulę, pokrojoną białą część pora oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Całość podsmażamy aż warzywa będą lekko brązowe (mi to zajęło ok. 10 min.).
3. Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion warzywny. Dodajemy gałkę muszkatołową, paprykę słodką oraz sól. Gotujemy przez ok. 15 min.
4. Zupę blendujemy na gładko. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem, orzechami nerkowca lub grzankami i świeżymi ziołami.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.