Sernik pierniczkowy

Sernik pierniczkowy ❤️ który dosłownie rozpływa się w ustach! Jest delikatny, pierniczkowo-waniliowy i dość prosty do zrobienia 🥰 Jeżeli nie wiecie co upiec na święta to zdecydowanie znakomita opcja do rozważenia – gwarantuję Wam, że go pokochacie!

Składniki na tortownicę 22-24 cm:
200 g pierniczków (ja użyłam zrobionych na erytrolu i miodzie)
80 g masła
1 kg twarogu sernikowego
4 jajka
2 budynie waniliowe
200 ml mleka
8 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Krem pierniczkowy lub kajmak
Opcjonalnie: 1 łyżka syropu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:
1. Pierniczki drobno kruszymy. Masło roztapiamy. Mieszamy z pierniczkami i wykładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
2. Ubijamy łyżką lub ręką, wyrównujemy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Twaróg miksujemy z jajkami.
5. W miseczce mieszamy budynie z mlekiem. Wlewamy do twarogu z jajkami i miksujemy.
6. Dodajemy również słodzidło, cynamon i opcjonalnie syrop waniliowy lub aromat. Miksujemy.
7. Przelewamy do tortownicy.
8. Pieczemy przez ok. 1h. Studzimy w piekarniku.
9. Przestudzony sernik polewamy kremem piernikowym lub kajmakiem.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności