Pizzerinki/placuszki na spodzie ziemniaczanym czyli mega fajna sprawa na karnawałową domówkę na którą zostałam na zaproszona przez markę Aviko. Przygotowałam pizzerinki na spodzie zrobionym z ich Mashed Patatoe czyli puree ziemniaczanym i wyszło obłędnie!
Na pizzerinki możecie położyć dosłownie wszystko co chcecie i co lubicie jeść na “normalnej” pizzy! U mnie jest to salami, podsmażone pieczarki z cebulą, kukurydza, oliwki i oczywiście ser…
WSKAZÓWKI:
Jeżeli chcesz zamiennie możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, mąki owsianej lub mixu bezglutenowego. Użyj swoich ulubionych dodatków do pizzy! Przynajmniej kilku – im więcej tym smaczniej! Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć pesto bazyliowe lub czerwone. Opcjonalnie spód można posmarować również sosem czosnkowym. Pizzę podawaj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Możesz podać ją z kilkoma listkami rukoli lub bazylii, a także polać oliwą. Kontroluj piekarnik – każdy piecze trochę inaczej, nasze pizzerniki mają być upieczone, a nie spalone.
Składniki na 1-2 blaszki pizzerinek:
1 opakowanie Mashed Potatoe Aviko
1 szkl. mąki pszennej
1 jajko
Sos pomidorowy/pesto 1 kulka mozzarelli
1 łyżka oregano
Ulubione dodatki: U mnie jest to podsmażona na oliwie 1 cebula pokrojona w piórka z 250 g pokrojonych pieczarek. Na moje pizzerinki położyłam też salami, kukurydzę i oliwki.
Przygotowanie:
1. Puree ziemniaczane rozmrażamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
2. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.
3. Do przestudzonego puree dodajemy jajko i mąkę. Całość mieszamy, początkowo łyżką, a następnie ręką.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Ręce obsypujemy mąką. Nabieramy masę, formujemy kulki, spłaszczamy je i przekładamy na blaszkę. 1 kopiasta łyżka = 1 pizzerinka.
6. Na każdą pizzerinkę nakładamy sos pomidorowy lub pesto, następnie posypujemy po każdej pizzerince mozzarellę (połowę z całości), później układamy nasze dodatki, dajemy resztę mozzarelli całość posypujemy oregano.
7. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach (tryb góra-dół).
Wpis powstał we współpracy z marką Aviko.