SERNIK LEMON CURD 馃崑 Ja wiem, 偶e cz臋艣膰 ma ju偶 do艣膰 jedzenia 艣wi膮tecznego ale ten sernik jest lekki jak pi贸rko i szczerze polecam go zrobi膰 w przysz艂o艣ci – m贸wi to osoba, kt贸ra nienawidzi wypiek贸w z posmakiem cytrynowym 馃槄 tego zjad艂am sama po艂ow臋 馃き
Sk艂adniki:
Sernik:
1 kg sera sernikowego (zmielony twar贸g)
2 du偶e jajka
2/3 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
2 budynie waniliowe/艣mietankowe
1 szkl. mleka
Lemon Curd:
1 jajko
1 偶贸艂tko
50 g ksylitolu/erytrolu/cukru
3 艂y偶ki mas艂a
1 cytryna
Przygotowanie:
1. 1 jajko i 1 偶贸艂tko mieszamy w rondelku. Dodajemy sk贸rk臋 i sok z jednej cytryny oraz s艂odzid艂o i mas艂o.
2. Podgrzewamy do momentu a偶 masa zacznie si臋 gotowa膰 i zg臋stnieje. Przecieramy j膮 przez sitko aby by艂a idealnie g艂adka.
3. 2 jajka ucieramy ze s艂odzid艂em. Stopniowo dodajemy twar贸g. Budynie mieszamy w miseczce z mlekiem. Dodajemy do masy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Przelewamy mas臋 serow膮.
5. Sernik pieczemy ok. 60 min. Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
6. Ostudzony, na drugi dzie艅 smarujemy lemon curd.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪