BUŁKI HAMBURGEROWE 🍔 Niedługo dam przepis na ich pyszne wypełnienie 😃 a dziś same bułki – idealnie miękkie w środku nawet przez kilka dni! 😍

Składniki na ok. 8-10 bułek:
500 g mąki
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szkl. ciepłego mleka
1 jajko
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 białko + 1 łyżka mleka + sezam
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemu cukier, 1 łyżkę mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
2. Po upływie czasu dodajemy mąkę, resztę mleka, sól, jajko oraz olej do rozczynu. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
3. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8/10 części.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z części ciasta formujemy kulki. Układamy na blaszce.
5. Smarujemy roztrzepanym białkiem z mlekiem. Posypujemy sezamem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy bułeczki przez ok. 30 min (do zarumienienia).
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
