Drożdżowe, puszyste rogaliki z nadzieniem orzechowym 🥐 Bardzo proste do zrobienia, bardzo delikatne i bardzo pyszne. Do popołudniowej kawy w sam raz! Super też np. jako drugie śniadanie do lunchboxów do szkoły, na uczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej 🙂
WSKAZÓWKI:
Z podanego przepisu wychodzi 40 rogalików czyli dwie pełne blaszki. W razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ proporcje tak aby uzyskać satysfakcjonującą Cię liczbę rogalików. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi lub pistacjami. Ciasto na rogaliki po pierwszym wyrastaniu będzie bardzo delikatne. Podczas wałkowania podsypuj je mąką tylko na tyle aby dało się je rozwałkować. Ta jego luźna struktura odpowiada za delikatność rogalików. Zadbaj aby ciasto wyrastało w ciepłym miejscu. Im cieplej ma – tym piękniej wyrośnie, a co za tym idzie – będzie bardziej puchate.
Składniki:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
25 g świeżych drożdży
200 ml letniego mleka lub napoju roślinnego
2 jajka
50 g roztopionego masła
5 łyżek cukru
Nadzienie:
250 g pokruszonych orzechów włoskich
125 ml ciepłego mleka lub napoju roślinnego
6 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru/miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
1 jajko
Garść posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, mleko, jajka, mąkę i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera planetarnego przez 10 min. Przykrywamy ściereczką miskę i odkładamy na 1h w ciepłe miejsce.
2. Do drugiej miski przekładamy orzechy. Dodajemy cukier waniliowy, słodzidło, cynamon oraz mleko. Mieszamy.
3. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 5 kulek. Każdą kulkę wałkujemy, podsypując mąką na koło średnicy ok. 30 cm. Kroimy na 8 trójkątów. Na większej końcówce trójkątów układamy kulkę wielkości orzecha włoskiego z masy. Ciasto zawijamy od większej części do mniejszej.
4. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pokruszonymi orzechami. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.
rogaliki drożdżowe / orzechy