Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Drożdżowe, puszyste rogaliki z nadzieniem orzechowym 🥐 Bardzo proste do zrobienia, bardzo delikatne i bardzo pyszne. Do popołudniowej kawy w sam raz! Super też np. jako drugie śniadanie do lunchboxów do szkoły, na uczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej 🙂

Składniki:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
25 g świeżych drożdży
200 ml letniego mleka lub napoju roślinnego
2 jajka
50 g roztopionego masła
5 łyżek cukru

Nadzienie:
250 g pokruszonych orzechów włoskich 
125 ml ciepłego mleka lub napoju roślinnego
6 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru/miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
1 jajko
Garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:
1. Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, mleko, jajka, mąkę i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera planetarnego przez 10 min. Przykrywamy ściereczką miskę i odkładamy na 1h w ciepłe miejsce.
2. Do drugiej miski przekładamy orzechy. Dodajemy cukier waniliowy, słodzidło, cynamon oraz mleko. Mieszamy.
3. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 5 kulek. Każdą kulkę wałkujemy, podsypując mąką na koło średnicy ok. 30 cm. Kroimy na 8 trójkątów. Na większej końcówce trójkątów układamy kulkę wielkości orzecha włoskiego z masy. Ciasto zawijamy od większej części do mniejszej.
4. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pokruszonymi orzechami. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.

rogaliki drożdżowe / orzechy

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności