Piernik d艂ugodojrzewaj膮cy mojej babci 馃ざ Czyli najbardziej wyj膮tkowy przepis na nadchodz膮ce 艣wi臋ta! Z tego przepisu zrobicie zar贸wno piernik d艂ugodojrzewaj膮cy (staropolski) jak i pierniczki. D艂ugie le偶akowanie ciasta sprawia, 偶e zyskuje ono g艂臋boki i szlachetny smak. Maksymalna data wyrobienia ciasta: 21.11 ale najlepiej ciasto wyrobi膰 JU呕! Maksymalna data pieczenia: 12.12 馃巹
Jak zrobi膰 idealny piernik d艂ugodojrzewaj膮cy?
Do zrobienia piernika u偶yj naj艣wie偶sze mo偶liwe sk艂adniki, z d艂ug膮 dat膮 wa偶no艣ci. Wybierz przypraw臋 do piernika bez cukru. Chcesz kupi膰 przyprawy, nie cukier. Cukier dodamy sobie sami. Podczas piernika zachowaj jeszcze wy偶sz膮 higien臋 ni偶 zawsze. Czyste r臋ce, czysta miska, garnek, szklanki i 艂y偶ki. Nie oblizuj ich! Wytrzyj 艣cianki miski gdy ciasto b臋dzie ju偶 gotowe do le偶akowania.
W jakiej misce trzyma膰 ciasto na piernik d艂ugodojrzewaj膮cy?
Ciasto trzymaj w szklanej, porcelanowej lub ceramicznej misce. Unikaj raczej metalu, plastiku i silikonu.
Jak przechowywa膰 ciasto na piernik d艂ugodojrzewaj膮cy?
Wyrobione ciasto przykryj foli膮 spo偶ywcz膮, ale zr贸b to nieszczelnie. Mo偶esz ponak艂uwa膰 foli臋 wyka艂aczk膮. Piernik trzymaj w zimnym miejscu, w temperaturze mi臋dzy 3-4 a 7 stopni. Ja trzymam go na zimnej klatce schodowej gdzie jest ok. 6 stopni. Piernik najlepiej trzyma膰 w zimnym pomieszczeniu, a nie lod贸wce. Ostatecznie lod贸wka b臋dzie r贸wnie偶 OK. Trzymaj ciasto na dolnej p贸艂ce, nie “wietrz” lod贸wki i zamykaj szczelnie inne produkty aby ich zapachy nie przesz艂y do piernika.
PRZEPIS NA PIERNIK D艁UGODOJRZEWAJ膭CY (STAROPOLSKI)
Sk艂adniki:
WYRABIANIE CIASTA NA PIERNIK D艁UGODOJRZEWAJ膭CY (01.11-21.11)
1 kg m膮ki pszennej (typ 450-650)
250 g mas艂a
500 g miodu
1 szkl. cukru
4 jajka
3/4 szkl. mleka
5 kopiastych 艂y偶ek przyprawy do piernika
1 kopiasta 艂y偶ka cynamonu
4 艂y偶eczki sody oczyszczonej
1 艂y偶ka lub 艂y偶eczka kakao (mo偶na pomin膮膰)
Opcjonalnie (polecam): 1/3 szkl. posiekanych orzech贸w w艂oskich
Przygotowanie:
1. Do garnka przek艂adamy mas艂o, cukier i mi贸d. Ca艂o艣膰 podgrzewamy do rozpuszczenia cukru (nie doprowadzamy do wrzenia).
2. Dodajemy przypraw臋 do piernika, cynamon i kakao. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. do przestudzenia.
4. M膮k臋 i sod臋 przesiewamy do miski. Wlewamy przestudzon膮 mas臋 i mieszamy.
5. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Dok艂adnie mieszamy.
6. Dodajemy orzechy w艂oskie i ponownie mieszamy.
7. Misk臋 przykrywamy foli膮 spo偶ywcz膮 (przykrywamy, nie szczelnie owijamy, mo偶emy ponak艂uwa膰 wyka艂aczk膮). Odk艂adamy w zimne miejsce (temp. mi臋dzy 3-4 a max. 7 stopni).
PIECZENIE PIERNIKA D艁UGODOJRZEWAJ膭CEGO (09.12-12.12)
Do piernika potrzebujemy blaszk臋 prostok膮tn膮 ok. 35×40 lub nawet lekko mniejsz膮.
1. Ciasto wyci膮gamy z ch艂odnego miejsca. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Ciasto dzielimy na 3 r贸wne cz臋艣ci. Blaszk臋 (sam sp贸d) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta porz膮dnie wyrabiamy i wa艂kujemy na wielko艣膰 i kszta艂t blaszki podsypuj膮c lekko m膮k膮.
3. Przek艂adamy ciasto delikatnie do blaszki (nie musi dochodzi膰 a偶 do bok贸w, 艣mia艂o mo偶e by膰 mniejsze). Pieczemy ok. 20 min. do suchego patyczka.
4. Czynno艣ci powtarzamy z pozosta艂ymi cz臋艣ciami ciasta (jednak pieczemy je kr贸cej bo ok. 15-17 min. gdy偶 piekarnik jest ju偶 mocno nagrzany).
5. Spody studzimy i chowamy przykryte (w pojemniku lub w 艣cierce) w zimne miejsce.
PRZEK艁ADANIE PIERNIKA D艁UGODOJRZEWAJ膭CEGO (16-20.12)
1. Na tydzie艅 przed 艣wi臋tami obkrawamy boki piernika i pr贸bujemy jego s艂odko艣膰, a nast臋pnie dobieramy odpowiedni膮 mas臋 do prze艂o偶enia wed艂ug naszych preferencji smaku/s艂odko艣ci. U nas by艂 to d偶em aroniowy, ale mo偶e to by膰 te偶 krem orzechowy, marcepanowy, czekolada itd.
2. Blaty przek艂adamy mas膮, nie 偶a艂ujemy jej 馃槉
3. Prze艂o偶ony piernik dociskamy przez 3 dni np. szklan膮 desk膮 albo blaszk膮. Trzymamy w zimnym miejscu.
4. Dzie艅 przed 艢wi臋tami mo偶na obla膰 go polew膮 z czekolady lub posypa膰 cukrem pudrem tu偶 przed podaniem. My nasz piernik podzieli艂y艣my na 4 cz臋艣ci.
PIECZENIE PIERNICZK脫W D艁UGODOJRZEWAJ膭CYCH (09-12.12)
1. Ciasto wyci膮gamy z ch艂odnego miejsca. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Ciasto dzielimy na 3 r贸wne cz臋艣ci. Ka偶d膮 cz臋艣膰 ciasta porz膮dnie wyrabiamy i wa艂kujemy podsypuj膮c lekko m膮k膮. Z ciasta wykrawamy ulubione, 艣wi膮teczne kszta艂ty. Pierniczki przek艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.
3. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Przechowujemy w zamykanym pojemniku ze sk贸rk膮 z chleba lub 膰wiartk膮 jab艂ka (zmieniamy codziennie lub co drugi dzie艅).
piernik staropolski / ciasta 艣wi膮teczne / Bo偶e Narodzenie