Racuchy drożdżowe z rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki sezon na rabarbar trwa!

10 racuchów lub 20 racuszków:
2 pędy rabarbaru
5 łyżek cukru/erytrolu (minimum 1 łyżeczka cukru)
1 szkl. ciepłego/letniego mleka
2 szkl. mąki pszennej
20 g drożdży
1 jajko
Olej do smażenia
Cukier puder
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 10 łyżeczek mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
2. Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści. Kroimy na małe kawałeczki.
3. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, cukru/erytrolu, jajko, mąkę i pokrojony rabarbar. Mieszamy. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
4. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy ciasto.
5. Smażymy racuchy na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony (racuchy powinny być zarumienione, a ciasto ścięte). Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

