Risotto z pieczarkami 馃崉 Jeden z moich ulubionych przepis贸w 馃挍 idealnie kremowe i zaskakuj膮ce – bo tak smaczne, a z tak prostych sk艂adnik贸w. Za to kocham kuchni臋 w艂osk膮.
WSKAZ脫WKI
Cz臋艣膰 bulionu mo偶esz zast膮pi膰 bia艂ym winem (ok. 200 ml)
U偶yj 1/2 cebuli lub 2 szalotki
Mo偶esz u偶y膰 p贸艂 na p贸艂 mas艂a i oliwy
Mas艂o mo偶e by膰 klarowane
Kilka suszonych grzyb贸w nie zaszkodzi. Namocz je wcze艣niej w wodzie.
Risotto mo偶esz zrobi膰 na patelni lub w garnku.
Nie przykrywaj naczynia przykrywk膮.
Mo偶esz u偶y膰 zamro偶onego bulionu.
U偶yj sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano.
Pietruszk臋 mo偶esz zast膮pi膰 tymiankiem.
Sk艂adniki na 3-4 porcje:
250 g pieczarek 250 gram贸w ry偶u Arborio
4 艂y偶ki mas艂a
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mi臋snego (gdy u偶ywamy 馃崡 zmniejszamy ilo艣膰 mas艂a do 2 艂y偶ek)
1/2 cebuli
1 z膮bek czosnku
Gar艣膰 natki pietruszki
50 g parmezanu
S贸l, pieprz聽
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy w plastry, cebul臋 w drobn膮 kostk臋. Na patelni rozpuszczamy 2 艂y偶ki mas艂a.
2. Wrzucamy pieczarki i cebul臋. Podsma偶amy na ma艂ym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy przeci艣ni臋ty czosnek i ry偶. Podsma偶amy przez ok. 4 minuty.
3. Zalewamy ry偶 bulionem lekko ponad jego stan. Gotujemy na ma艂ym ogniu, mieszamy.
4. Gdy bulion si臋 wch艂onie dodajemy kolejn膮 jego porcj臋. Cz臋艣膰 bulionu mo偶na zast膮pi膰 bia艂ym winem (ok. 200 ml). Gotujemy tak ca艂o艣膰 przez ok. 20 minut.
5. Doprawiamy sol膮 i pieprzem. Gdy risotto b臋dzie mi臋kkie (al dente) zdejmujemy je z gazu, dodajemy parmezan, reszt臋 mas艂a i mieszamy. Posypujemy pietruszk膮.
Sprawd藕 moje inne w艂oskie przepisy -> KLIKNIJ TU!
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪