Pyszne, puszyste, orkiszowe.. CIASTO RABARBAROWE!
Dietetyczne (mała ilość tłuszczów, mąka orkiszowa, zamienniki cukru), zdrowe i mega szybko znikające. Wczoraj piekłam, dziś już nie ma… Ale to chyba znaczy, że się udało! Jest jednym z prostszych ciast i trzeba nieźle się nasiłować aby nie wyszło.
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 30 cm:
1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej (ja użyłam typ 750)
4 jajka
1/2 szkl. oleju rzepakowego
3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
Kila kropel olejku waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g obranego i pokrojonego na drobne kawałki rabarbaru
Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy z ksylitolem/erytrolem/cukrem przez 10 min. Dodajemy powoli olej rzepakowy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy ciągle miksując. Wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu.
3. Tortownicę o średnicy ok. 30 cm smarujemy olejem rzepakowym lub masłem, na dno kładziemy papier do pieczenia.
4.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy masę do tortownicy.
5. Rabarbar mieszamy z cynamonem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Przekładamy na masę.
6. Pieczemy ok. 45 min lub do suchego patyczka.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

