Proste drożdżowe racuchy z jabłkami

Proste drożdżowe racuchy / placki z jabłkami 🍎 Ich wykonanie jest wręcz banalne. Sprawdzą się zarówno na śniadanie (również drugie na wynos), słodki obiad czy kolację (tak! owoce można śmiało jeść po 18!). Jak zrobić racuchy z jabłkami? To proste! 🙂 Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami znajdziecie poniżej.

WSKAZÓWKI:
Do zrobienia racuszków użyj mąki pszennej lub orkiszowej jasnej. 50 g mąki możesz zastąpić mąką pszenną razową, orkiszową razową, mąką jaglaną lub mąką owsianą. Ja zrobiłam racuszki na bazie mąki pszennej oraz jaglanej. Do posłodzenia racuchów użyłam i cukru i erytrolu, jednak sprawdzi się również sam cukier. Jako dodatek, świetnie pasują do racuszków orzechy, podprażone jabłka lub inne owoce, jogurt naturalny czy różne dżemy! 🙂 Wrzucając racuszki z jabłkami do lunchboxu – mokre dodatki spakujcie osobno aby Wasze placuszki nie zrobiły się od nich mokre.

Składniki na ok. 20 racuszków:
260 g mąki
20 g świeżych drożdży
1 szkl. letniego mleka lub napoju roślinnego
1 jajko
5 łyżek cukru (minimum 2 łyżki cukru, reszta to może być erytrol)
2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka
1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo: olej do smażenia
Opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, prażone jabłka, orzechy

Przygotowanie:
1. Jabłka kroimy w małą kostkę.
2. Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy do nich cukier/erytrol, wlewamy letnie mleko oraz wbijamy jajko. Roztrzepujemy całość trzepaczką.
3. Następnie wsypujemy mąkę i cynamon. Całość mieszamy.
4. Na końcu wrzucamy jabłka i wlewamy olej. Ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h.
5. Po upływie czasu rozgrzewamy patelnię z olejem (ok. 1 łyżeczka na partię smażenia). Przekładamy masę, najlepiej dwoma łyżkami na patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch (średni ogień).

Popularne wpisy

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności